Ga naar belangrijkste inhoud

Ontdek de wonderen van de onderwaterwereld en leer over onze inzet om de onderwaterschatten te redden.

De onderwaterwereld is prachtig. Er leven diverse vissen, zeeschildpadden en koralen. Toch worden deze schatten zwaar getroffen door verschillende problemen die hen beschadigen, waardoor we de onderwaterwereld niet meer als zelfsprekend kunnen beschouwen. Gelukkig is er hoop; iedere dag worden er stappen gezet om onze kostbare onderwaterwereld te redden.

Ontdek wat wij met onze partners doen om het tij keren en de onderwaterschatten te redden. Steun ons door te doneren aan onze projecten. Jouw bijdrage draagt direct bij aan de vele projecten die Diergaarde Blijdorp uitvoert.

Together we bring nature back to life.

In de kristalheldere wateren van de Caribische Zee zet Diergaarde Blijdorp zich in om de koraalriffen en al hun bewoners te beschermen. Wat ooit begon als een experiment in het Oceanium, is uitgegroeid tot de Caribbean Hub op Bonaire: een centraal punt om alle schatten te redden in dit gebied, zowel boven- als onderwater.

Koraalriffen zijn leefgebieden met een hoge biodiversiteit. Het zijn de kraamkamers van de oceaan en een belangrijke leefomgeving voor een kwart van alle vissen wereldwijd. Deze zeevissen spelen op hun beurt weer een belangrijke rol in het onderhouden van het koraalrif. De kleine plantenetende vissen zijn de hoveniers van het rif; ze houden de koralen vrij van overwoekering door algen. Om koraalriffen te beschermen is het belangrijk om een gezonde vispopulatie in stand te houden. 

Naast de waarde die koraal brengt aan de onderwaterwereld, biedt het ook bescherming boven water. Koraalriffen dempen namelijk golven. Dit is heel belangrijk, want als het koraalrif de golven niet breekt, kunnen er veel overstromingen ontstaan. Dit laat zien dat alle ecosystemen met elkaar verbonden zijn. Als we de onderwaterwereld beschermen, helpen we ook de bovenwaterwereld te beschermen.

RoffaReefs is onderdeel van de Caribbean Hub, dat zich richt op het onderzoeken van de voortplanting van zeevissen. We weten nog veel te weinig over deze vissen om ze goed te beschermen. Daarom is onderzoek hard nodig. Met behulp van een zelfontworpen kweeksysteem, die eerst in het Oceanium is getest, onderzoeken wij welke soorten wanneer voortplanten. 

Maar dit doen wij natuurlijk niet alleen! Samen met de lokale vissers en natuurbeschermingsorganisaties zetten wij ons in om de vispopulatie in kaart te brengen en in stand te houden. De zogenoemde viskalender. 

Elke vorm van steun is van onschatbare waarde. Jouw bijdrage draagt direct bij aan de vele projecten van Diergaarde Blijdorp. Laten we samen het verschil maken!

Ontdek de vele manieren om bij te dragen! Met jouw steun draag je bij aan het welzijn van onze dieren én aan natuurbehoudsprojecten voor het beschermen van hun natuurlijke omgeving. Leer nu hoe je op verschillende manieren Blijdorp kunt ondersteunen!

Dit Pinksterweekend (zaterdag 18 t/m maandag 20 mei) bruist het in Blijdorp. Tijdens het Natuurbehoudsfestival staat de Diergaarde in het teken van soortbehoud en natuurherstel. Laat je inspireren door diverse activiteiten zoals Blijdorp (Kids) Colleges, verzorgerspraatjes en kijkjes achter de schermen. Op de Natuurbehoudsmarkt ontdek je wat wij doen en wat onze partners hieraan bijdragen. Ook kom je erachter wat jij zelf kunt doen.