Ga naar belangrijkste inhoud

Diergaarde Blijdorp zet op 1 januari 2024 de eerste stap richting een aanpak waar herbruikbaar de norm is. Zo ontvangen bezoekers €0,25 korting op warme dranken bij het vullen van een eigen beker. Wij voelen ons geroepen om onze bezoekers bewustwording mee te geven over het belang van de transitie naar een cultuur waar herbruikbaar de basis is. Dit is dus een eerste oproep aan bezoekers om een eigen beker mee te nemen en in Blijdorp daar een warme drank uit te nuttigen.

Op verschillende vaste locaties was al overgestapt op herbruikbaar servies en op een aantal to-go locaties wordt nog gebruik gemaakt van disposables, oftewel wegwerpverpakkingen. De volledige disposable lijn in Blijdorp is van plantaardige oorsprong en kan worden verwerkt in de composteermachine. Echter, de koffiebeker bevat een klein laagje bioplastic en valt daardoor onder de nieuwe SUP wet. Een wet die plastic dat eenmalig wordt gebruikt en daarna wordt weggegooid de komende jaren fors terug laat dringen. Hergebruik is de nieuwe norm. Ook wij gaan dus het hergebruik van bekers inzetten en stimuleren onder de bezoekers.

Diergaarde Blijdorp heeft van 16 tot en met 29 oktober 2023 in het gehele park een pilot met herbruikbare bekers opgezet. Zo waren op alle to-go locaties in het park enkel warme dranken beschikbaar in herbruikbare bekers. Een snelle rekensom leert ons dat Blijdorp met 20.000 herbruikbare bekers in een inleversysteem maar liefst 220.000 wegwerpbekers per jaar bespaart. Ook heeft deze test ons veel geleerd over alle facetten die bijdragen aan een optimale bezoekerservaring en een zo efficiënt mogelijke werkwijze voor onze medewerkers rondom de nieuwe aanpak.

Mede door de pilot in het najaar van 2023 heeft Diergaarde Blijdorp duidelijk in kaart welke stappen ze dient te zetten om in het park volledig over te stappen op herbruikbaar servies. Middels een stapsgewijze aanpak streeft Diergaarde Blijdorp ernaar om op 1 april 2024 volledig over te zijn op herbruikbare bekers in het gehele park. Daarna zullen de andere disposables, oftewel wegwerpverpakkingen, de komende jaren stuk voor stuk worden vervangen.