Ga naar belangrijkste inhoud

Ga terug naar het begin van de pagina

Het Himalayagebergte is één van de meest indrukwekkende ecosystemen op aarde en herbergt een grote verscheidenheid aan planten en dieren.

Het Himalayagebergte is één van de meest indrukwekkende ecosystemen op aarde en herbergt een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Het hooggebergte bevat weinig zuurstof, bergtoppen zijn in sneeuw gehuld en de gebergtes geven een mystiek gevoel van onbereikbaarheid. Op een hoogte tussen de 2.000 en 3.500 meter is een grote verscheidenheid aan unieke dier- en plantsoorten (high altitude species) te vinden. Een voorbeeld hiervan is de rode panda.

Dit hooggelegen gebied staat echter zwaar onder druk vanwege bevolkingsgroei en de aanleg van waterkrachtcentrales. Dit alles leidt tot enorme boskap. De rode panda’s zijn bedreigd, omdat hun leefgebied steeds meer versnipperd raakt en hun voedselbronnen steeds kleiner worden. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat er steeds minder gletsjers zijn. In hooggelegen gebieden is dit effect het snelst voelbaar, door minder sneeuw en minder smeltwater. De nood is hoog.

Diergaarde Blijdorp is GSMP Convenor voor de rode panda. Dit betekent dat we de gehele wereldpopulatie rode panda’s in dierentuinen overzien. Daarnaast hebben we goede banden met Red Panda Network en Darjeeling Zoo. Vanuit onze coördinerende rol willen we alle relevante stakeholders die zich inzetten voor de bescherming van de rode panda bij elkaar brengen. Samen met Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit van Amsterdam doen we grootschalig genetisch onderzoek naar de rode panda’s in dierentuinen en de populaties in het wild.

We stellen ons concreet tot doel om een groter en bosrijker leefgebied te realiseren. Samen met onze community willen we zoveel mogelijk land aankopen via Red Panda Network en hier vervolgens zoveel mogelijk bomen aanplanten. Hiermee beschermen we niet alleen het leefgebied van de rode panda, maar ook van andere dier- en plantsoorten die in hetzelfde gebied leven, zoals de manoel en eeuwenoude rododendrons en zeldzame bergflora zoals de primula.

  • Over vijf jaar hebben we indirect bijgedragen aan het uitzetten van twintig rode panda’s door Darjeeling Zoo en West Bengal Zoo Authority.
  • Over vijf jaar hebben we vanuit een gezamenlijk PhD-project met de Vrije Universiteit van Amsterdam een van de grootste genetische datasets aan voor rode panda’s gerealiseerd.
  • Over vijf jaar hebben we de samenwerking met Red Panda Network verder geïntensiveerd.

  • Over vijf jaar zijn er 1 miljoen bomen geplant en 15 hectare land aangekocht in het Ilam-district.
  • In 2050 koopt 50% van onze bezoekers een boom tijdens hun bezoek. De gezamenlijke impact maken we zichtbaar.