Ga naar belangrijkste inhoud

Vrijdag is een Kemps Ridley zeeschildpad binnengebracht in Diergaarde Blijdorp. Het dier was door vissers in de netten gevonden bij de Nederlandse kust, ter hoogte van Walcheren (Wielingen Noord). Ze kreeg de naam ‘Boeier’ naar het schip waar ze op voeren.

Het ReddingsTeam Zeedieren zocht contact met Blijdorp om het dier op te vangen. De zeeschildpad was behoorlijk uit koers geraakt, want deze soort komt alleen voor in en rond de golf van Mexico. Jonge dieren kunnen wel eens verdwalen en onderkoeld aanspoelen. Blijdorp is de enige opvang in Nederland met een ontheffing om zeeschildpadden op te vangen en weer uit te zetten en heeft veel expertise met het houden van schildpadden.

Boeier is achter de schermen opgevangen in een speciale mariene quarantaine bij het Oceanium en onderzocht door de dierenarts. Haar toestand lijkt stabiel, ook al is het schild wel wat beschadigd. Zij is alert en zwemt actief. Haar leeftijd wordt geschat op twee tot drie jaar. Ze kan hier aansterken en als alles goed gaat, kan zij volgend jaar weer worden uitgezet bij Florida. Ze blijft nu nog achter de schermen, maar over een aantal weken kan ze hopelijk worden overgeplaatst naar het mangrovegedeelte in het Oceanium.

De Kemps zeeschildpad is een kritiek bedreigde soort. Het is de kleinste in zee levende schildpad. Een volwassen dier heeft een schildlengte van 65-75 cm en weegt tot max 40 kg. Het is één van de meest bedreigde soorten.