Ga naar belangrijkste inhoud

Voor de tweede keer in korte tijd is er zondag een zeldzame Kemps Ridley zeeschildpad binnengebracht bij Diergaarde Blijdorp. Anders dan zijn voorganger Boeier die in een visnet verstrikt geraakt was, is dit diertje aangespoeld op het strand van Zoutelande. Gezien de vindplaats heeft Diergaarde Blijdorp de vrouwelijke zeeschildpad de naam Bløf gegeven.

Het jonge dier was enorm uit koers geraakt, aangezien Kemps schildpadden normaliter alleen in en rond de Golf van Mexico voorkomen. Nadat het diertje gevonden werd, heeft de Dierenbescherming direct contact opgenomen met de Rotterdamse dierentuin. Diergaarde Blijdorp heeft als enige in Nederland een ontheffing om zeeschildpadden op te vangen. De dierentuin heeft veel expertise met het houden én weer uitzetten ervan.
 
Bløf is achter de schermen opgevangen in een speciale mariene quarantaine bij het Oceanium en onderzocht door de dierenarts. Het diertje was ernstig onderkoeld, maar is verder onbeschadigd. De komende dagen wordt het water waarin de schildpad ligt stapsgewijs verhoogd naar 25 graden. Eenmaal op de gewenste temperatuur wordt pas duidelijk wat de algehele conditie van Bløf is.

Voorlopig blijft het diertje achter de schermen. Wanneer alles goed gaat wordt ze overgeplaatst naar een ruimer bassin, waar ze binnenkort kennismaakt met Boeier. Als de twee diertjes het met elkaar kunnen vinden, worden ze gezamenlijk overgeplaatst naar het mangrovegedeelte van het Oceanium. Hier kunnen ze verder aansterken in afwachting van hun uitzetting in Florida in de loop van volgend jaar.

De Kemps zeeschildpad is een kritiek bedreigde soort. Het is de kleinste in zee levende schildpad. Een volwassen dier heeft een schildlengte van 65-75 cm en weegt tot max 40 kg.