Ga naar belangrijkste inhoud
Rookvrij

Rookverbod slaat twee vliegen in één klap

Op 1 februari is het zover. Dan wordt de Rotterdamse dierentuin helemaal rookvrij. Op die datum verdwijnen ook de laatste rookpunten definitief uit de tuin. Zowel voor bezoekers als personeel is het niet langer toegestaan om te roken binnen de poorten.

Als de groene longen van de stad en als één van de best bezochte attracties van Nederland onder ouders met kinderen was de keuze niet lastig. Toen Blijdorp hoorde dat de overheid de maatregelen voor roken in attractieparken ging aanscherpen, werd besloten om zowel sigaretten als vapes en e-sigaretten stapje voor stapje te gaan verbieden. Het volledige verbod is vanaf 1 februari van kracht. Een goed gekozen moment, getuige de groeiende steun voor rookverboden op plekken waar veel kinderen komen. Zoals pretparken, stranden en … dierentuinen.

Ook een gezonder milieu
Naast het gezondheidsaspect past roken ook niet langer binnen de nieuwe, nóg duurzamere koers die de Rotterdamse dierentuin per 1 november jl. is gaan varen. Jaarlijks komen in Nederland honderden miljoenen sigarettenfilters op straat terecht. Een berg afval waarvan een groot gedeelte in de natuur belandt. Filters zijn veelal gemaakt van celluloseacetaat. Een kunststof die uiteenvalt in tal van microplastics. Zo vormen weggegooide sigarettenfilters wereldwijd een van de grootste vormen van plasticvervuiling. Met het rookverbod wil Diergaarde Blijdorp meehelpen bij het afbouwen van dit immense probleem en tegelijkertijd meebouwen aan een Rookvrije Generatie.

Gemeente positief
Ook de Gemeente Rotterdam reageert positief op de stap die Diergaarde Blijdorp zet. Verantwoordelijk wethouder Faouzi Achbar die dagelijks strijdt voor een gezonde stad is heel blij dat een Rotterdamse attractie van dit formaat volledig rookvrij wordt: “Het besluit van Diergaarde Blijdorp draagt enorm bij aan het normaliseren van niet-roken. Het is een mooie stap op weg naar een rookvrije stad en een rookvrije generatie”.

Zowel de dierentuin als de gemeente hoopt dat het publiek het nieuwe beleid massaal omarmt en dat de groene longen van de stad nog een beetje groener worden.