Ga naar belangrijkste inhoud

Het hing al even in de lucht, maar eindelijk is het echt zover. Diergaarde Blijdorp heeft een nieuwe tijger. Afgelopen vrijdag verwelkomde de Rotterdamse dierentuin de eerste van twee Sumatraanse tijgers. Mannetje Geram kwam over uit de Zoo van Aalborg (Denemarken). Binnenkort komt daar een vrouwtje uit Frankrijk bij. Eenmaal samen hoopt men dat de dieren een klik hebben, zodat de ernstig bedreigde dieren voor nageslacht kunnen zorgen. 

De tijgers zijn op aanbeveling van het Europese populatiemanagement programma (EEP) aan Diergaarde Blijdorp toegewezen. Na de recente aanpassingen aan het tijgerverblijf, dat ooit werd geschonken door de Vrienden van Blijdorp, is Diergaarde Blijdorp weer klaar om de twee ernstig bedreigde roofdieren te mogen huisvesten. Het mannetje dat afgelopen vrijdag arriveerde, is bij aankomst direct in zijn vernieuwde verblijf ondergebracht.

Geram is 5 jaar oud en is een kerngezonde Sumatraanse tijger. Van deze soort leven er nog maar 350 in het wild. Dierentuinen wereldwijd doen er dan ook alles aan om dit majestueuze dier voor het nageslacht te behouden en een gezonde (reserve)populatie op te bouwen. Diergaarde Blijdorp coördineert het Europese fokprogramma van de Aziatische leeuw en is verguld dat ze wederom een andere grote katachtige mogen verwelkomen.

Terwijl het mannetje kan wennen aan zijn nieuwe omgeving is Diergaarde Blijdorp druk bezig om de komst voor te bereiden van het tijgervrouwtje. Zij zal hopelijk voor de zomer nog arriveren vanuit een Franse dierentuin.

De twee dieren krijgen vervolgens ruimschoots de tijd om in het verblijf aan elkaar en elkaars aanwezigheid te wennen. Als de tijd rijp is, worden de man en vrouw bij elkaar gelaten. Vanaf dat moment kunnen ze samen het binnen en buitenverblijf gebruiken. Met als ultieme doel, nageslacht in de (nabije) toekomst.