Ga naar belangrijkste inhoud

Gisteren was het eindelijk zover; de introductie van Aziatische leeuw Wishu bij leeuwin Lalana. Eerder werd hij al voorgesteld aan Reena. Met deze jonge, nog niet zo dominante vrouw kon hij alvast werken aan zijn zelfvertrouwen. Inmiddels heeft dat een enorme boost gekregen en was het tijd voor Lalana. De kennismaking was zorgvuldig gepland op het moment dat Lalana krols en dus een stuk relaxter was. De dierverzorgers hebben haar cyclus kunnen bepalen aan de hand van mestonderzoek in samenwerking met ons eigen veterinaire lab.

Lalana en Wishu zijn op aanbeveling van de coördinator van het Europese populatiemanagement programma aan elkaar gekoppeld. Zij vormen een belangrijk match om de genenpoel van deze ernstig bedreigde diersoort uit te breiden. De Aziatische leeuwen in Blijdorp maken deel uit van een reservepopulatie om de risico’s te spreiden en uitsterven te voorkomen. In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog voor in het Gir Forest national Park, een beschermd gebied in Noordwest-India. Daar leven ongeveer 600 exemplaren die alle afstammen van een resterend groepje van twintig.

De jonge, nog onervaren Wishu is vorig najaar gearriveerd uit Planckendael (België) en werd vrij kort daarna samengevoegd met de dochter van Lalana. Zij raakten aan elkaar gehecht, waardoor het groepje kon worden uitgebreid met de oudere, ervaren Lalana. Aziatische leeuwen leven vaker in kleinere groepjes dan hun Afrikaanse soortgenoten, ze staan bekend als minder sociaal.