Ga naar belangrijkste inhoud

Van 17 tot 19 juni vindt op Bonaire een groot koraalcongres plaats. Experts vanuit heel de wereld komen samen om kennis te delen over het herstel en het behoud van koraalriffen. Iets wat met de dag belangrijker wordt. Met RoffaReefs is Diergaarde Blijdorp een van de sprekers op dit door de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) georganiseerde event.

Het doel van het congres en de bijbehorende workshops is om praktijkvoorbeelden, protocollen en vooral heel veel kennis uit te wisselen. Hierbij ligt de focus op koraal- én visherstel.

Dit laatste aspect is hét kennisgebied van het RoffaReefs. Wat ooit begon in ons eigen Oceanium wordt nu gezien als één van de kansen om koraalriffen toekomstbestendig te maken. Iets wat broodnodig is gezien de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijgingen en weersveranderingen. Waar we met RoffaReefs de nadruk leggen op de vissen, komt gerenommeerd aquarist Jamie Craggs alles vertellen over het kweken van koraal in aquaria, met het doel om uit te zetten.

Naast tal van organisaties die zich bezighouden met koraal, heeft DCNA tevens een groep beleidsbepalers van de zes Nederlandse Caribische eilanden uitgenodigd. Deze afgevaardigden zullen tal van workshops bijwonen om zich te verdiepen in de bedreigingen én kansen voor hun respectievelijke gebieden. Alles sessie zijn ook gratis beschikbaar voor publiek en wetenschappers wereldwijd.

Dit congres wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en ondersteund door de Nationale Postcode Loterij. Wederom een bevestiging dat ons werk in het Caraïbisch gebied heel erg serieus wordt genomen.