Ga naar belangrijkste inhoud

Okapi Mbuti is zondag 2 juni bevallen van een jong na een dracht van circa 15 maanden. Moeder en kalf maken het goed. Het jong stond snel overeind en drinkt goed. Mbuti is een ervaren moeder en zelfs al grootmoeder. Dit is haar vierde kalf. De kleine blijft de komende weken voorlopig in de stal. Okapi’s zijn ‘nestblijvers’. Moeder laat haar jong achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zogen. De eerste tijd brengen okapi-jongen hun dagen vooral slapend en drinkend door. Via een camera in de stal konden we de geboorte en de eerste stapjes vastleggen.

Okapi’s zijn verwant aan giraffen en worden ook wel bosgiraffen genoemd. Deze schuwe dieren komen alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in de Democratische Republiek Congo waar ze worden bedreigd. Door het kappen van het regenwoud verdwijnt er steeds meer leefgebied. Ze worden ook door de plaatselijke bevolking bejaagd voor hun vlees en vacht, daarnaast is het gebied politiek erg instabiel en verwikkeld in burgeroorlogen. Daarom is het belangrijk dat dierentuinen een genetisch gezonde reservepopulatie opbouwen. Antwerpen coördineert het populatiemanagement programma om deze bijzondere dieren te behouden en te beschermen en werkt internationaal samen met diverse dierentuinen zoals Diergaarde Blijdorp.

In het gebied van herkomst ondersteunt Blijdorp al vele jaren het Okapi Conservation project. Deze stichting zorgt onder andere voor bescherming van het reservaat in het Ituri woud waar de okapi's leven en stimuleert duurzame landbouw. De lokale bevolking is nauw betrokken bij de stichting.

Geschiedenis
Blijdorp heeft er een lange geschiedenis met okapi’s. In 1957 ontving Rotterdam de eerste twee okapi’s en in 1960 werd het eerste jong geboren. Inmiddels is het Rotterdams bloed vertegenwoordigd in de huidige okapi-populatie in Europa en Amerika.