Ga naar belangrijkste inhoud

De Antilliaanse leguaan is een ernstig bedreigde hagedis uit het Caraïbisch gebied. Deze boombewonende planteneter staat zwaar onder druk, onder andere door jacht en de komst van de nauwverwante groene leguaan. Daarom zet Diergaarde Blijdorp zich in om deze bijzondere soort te beschermen.

Iguana delicatissima
Levensduur

25 jaar

Hoogte

± 108 centimeter

Lengte

Lengte: ongeveer 5 meter

Gewicht

0,8 – 3,6 kilogram

VoedselBladeren en soms vruchten
Zwanger3 maanden
Volwassen met2-3 jaar
Aantal jongen per keer4 - 3- eieren
Ik ben eenReptiel
Aantal in het wild13.000 - 20.000 dieren leven er nog in het wild
Bedreigingsniveau
Ernstig bedreigd

De Antilliaanse leguaan wordt ook wel ‘smakelijke leguaan’ genoemd. Zijn vlees werd gezien als een delicatesse, vandaar ook de wetenschappelijke naam ‘delicatissima’. Daarom is de leguaan vroeger massaal bejaagd. Dat is één van de vele redenen waarom het dier nu ernstig bedreigd is. Hoewel de jacht tegenwoordig verboden is in een groot deel van zijn leefgebied, jaagt de arme lokale bevolking uit traditie nog steeds op de leguaan. Ook worden veel leguanen door huisdieren, zoals katten en honden gedood.

Diergaarde Blijdorp werkt samen met RAVON, een organisatie die zich inzet voor inheemse reptielen, amfibieën en vissen en STENAPA (St. Eustatius National Parks) om de Antilliaanse leguaan in het wild te beschermen. Zo wordt er sinds 2015 bijvoorbeeld onderzoek uitgevoerd waarbij de leguanen gekleurde kraaltjes om hun nek krijgen. Hiermee tellen de onderzoekers hoeveel leguanen er op Sint Eustatius zijn. Ondertussen nemen ze ook bloed af, waarmee ze kunnen onderzoeken hoe de genetische diversiteit binnen de populatie is. Zo kunnen ze in kaart brengen hoe gezond de populatie op Sint Eustatius is.

De Antilliaanse leguaan kwam vroeger voor op veel van de Bovenwindse eilanden in de Caraïben, van Anguilla tot Martinique. Tegenwoordig is de soort op een deel van deze eilanden uitgestorven. Eén van de eilanden waar hij nog wel voorkomt is Sint Eustatius, waar ook de leguanen in Diergaarde Blijdorp vandaan komen. De leguaan leeft vooral in bosrijke en struikachtige omgevingen.   

...Ze soms nog door stropers worden gevangen en als voedsel worden verkocht?

...De groene leguaan (een indringer) ook een van de vijanden is van de Antilliaanse leguaan?

Een andere bedreiging is de groene leguaan. Deze soort verschijnt steeds vaker op de eilanden waar de Antilliaanse leguaan voorkomt. Deze leguanen reizen als verstekelingen mee op schepen of zwemmen zelf van eiland naar eiland. Groene leguanen zijn zo nauw verwant aan Antilliaanse leguanen dat ze met elkaar kunnen voortplanten. Hieruit ontstaan vruchtbare kruisingen met kenmerken van beide soorten. Dit wordt ook wel hybridisatie genoemd. Deze hybride leguanen verdrijven de inheemse Antilliaanse leguanen omdat ze groter zijn en zich sneller voortplanten. Zo vervangen de hybride leguanen langzaam maar zeker de Antilliaanse leguanen, waardoor ze uiteindelijk zullen uitsterven.

In 2018 zijn er vier Antilliaanse leguanen met het regeringsvliegtuig overgevlogen vanaf Sint Eustatius naar Rotterdam. Diergaarde Blijdorp huisvest deze leguanen om mee te helpen aan het voortbestaan van de soort. De leguanen wonen in een warm verblijf met genoeg takken om op te klimmen en plekken om zich te verstoppen. De verzorgers zorgen voor goede nestplaatsen zodat de leguanen zich kunnen voortplanten.