Ga naar belangrijkste inhoud

Het meest opvallende kenmerk van de giraffe is natuurlijk de lange nek. Hoewel deze de giraffe helpt om de bladeren van hoge acaciabomen te bereiken, is dit waarschijnlijk niet de belangrijkste reden voor het ontstaan van de lange nek. Giraffenmannetjes gebruiken hun koppen namelijk als slagwapens in de strijd om een vrouwtje. Hoe langer de nek, hoe harder hij met de kop kan slaan en dus hoe groter de kans dat hij het gevecht wint. Zo kregen de giraffen met de langste nekken meer nakomelingen en zijn de nekken naar verloop van tijd steeds langer geworden.

Giraffa camelopardalis reticulata
Levensduur

Maximaal 20 jaar in het wild

Hoogte

♀ 4,5 meter
♂ 5,5 meter

Lengte

Lengte: 3,5 – 4,8 meter

Gewicht

♀ 500 – 1200 kilogram
♂ 800 – 1930 kilogram

VoedselBladeren, scheuten, vruchten en knoppen van de acaciaboom.
Zwanger15-16 maanden
Volwassen met+/- 3 jaar
Ik ben eenZoogdier
Let op11,000
Bedreigingsniveau
Bedreigd

Giraffen bevallen staand, waardoor het jong bij de geboorte van ongeveer twee meter hoogte op de grond valt. Toch kan het jong al na een uur op zijn poten staan. Dat moet ook wel, want al snel moet het jong mee lopen met zijn moeder, die op zoek gaat naar eten. Bij zijn moeder is hij beter beschermd tegen roofdieren, waarvoor een jonge giraffe een makkelijke prooi is. Giraffen zogen tot ze ongeveer een jaar oud zijn.

De bevolking van Kenia is de laatste 50 jaar hard gegroeid. Om die groeiende bevolking te voeden, is ook de hoeveelheid landbouwgrond toegenomen. Daarnaast zijn er veel nieuwe huizen en wegen gebouwd. Hierdoor is het leefgebied van de netgiraffe flink gekrompen en versnipperd. Daarnaast is de netgiraffe een populair doelwit voor jagers. Dit zijn de belangrijkste redenen dat de netgiraffe nu bedreigd is. Eén manier om de soort te beschermen tegen uitsterving, is om in dierentuinen een gezonde reservepopulatie op te bouwen.

De netgiraffe komt van nature voor op de savannes en struiksavannes van Oost-Afrika, waaronder Kenia, Ethiopië en Somalië. Dit zijn veelal droge gebieden waar acaciabomen, het belangrijkste voedsel voor de giraffe, verspreid voorkomen. Hierdoor leggen netgiraffen vaak lange afstanden af op zoek naar eten.

In Blijdorp hebben de netgiraffen een groot buitenverblijf met een houten brug eromheen, waarvandaan je ze op ooghoogte kunt bewonderen. De giraffen krijgen hun eten in hoog hangende ruiven waar ze met hun lange nek goed bij kunnen. Het binnenverblijf is zo gebouwd dat de giraffen apart gezet kunnen worden als het nodig is, bijvoorbeeld als er een nieuwe giraffe aankomt die moet wennen aan de groep.