Ga naar belangrijkste inhoud

Het pinché-aapje speelt een belangrijke rol in zijn leefgebied. Hij eet veel onderdelen van bomen en planten, waaronder de zaden. Deze zaden kan het pinché-aapje maar slecht verteren, dus poept de aap de zaden in zijn geheel uit. In de tussentijd is de pinché-aap verplaatst naar een andere plek dan waar hij heeft gegeten. Zo worden verschillende plant- en boomsoorten door het hele regenwoud verspreid en nemen hun aantallen ook weer toe, waardoor het leefgebied in stand wordt gehouden.

Saguinus oedipus
Levensduur

24 jaar

Hoogte

Schouderhoogte: 23 centimeter

Lengte

20,8 - 25,9 centimeter

Gewicht

500 kilogram

VoedselVruchten, bladeren, insecten en andere kleine dieren
Zwanger140 dagen
Volwassen met18-24 maanden
Aantal jongeren per keer2 jongen
Ik ben eenZoogdier
Let op2,000
Bedreigingsniveau
Ernstig bedreigd

Het regenwoud waar de pinché-aapjes in leven, is enorm in grootte afgenomen. Tegenwoordig is er nog maar 5% van het oorspronkelijke bos over. Ondertussen komt het pinché-aapje alleen nog maar in beschermde gebieden en reservaten voor. Maar ook in deze beschermde gebieden worden pinché-aapjes gevangen. Veel mensen denken namelijk onterecht dat ze geschikt zijn als huisdier. Door deze bedreigingen is het aantal pinché-aapjes in het wild sterk gedaald.

Om de illegale vangst van pinché-aapjes tegen te gaan, steunt Diergaarde Blijdorp Fundación Proyecto Tití. Deze stichting werkt samen met de Colombiaanse bevolking om deze apen hun leefgebied weer terug te geven en te voorkomen dat mensen ze vangen als huisdier. Hiervan koopt de stichting ook stukken land op om er een beschermd natuurgebied van te maken. Daarnaast brengen ze door heel Colombia de aantallen pinché-aapjes in kaart, om zo te onderzoeken of de aantallen stijgen en waar nog de meeste bescherming nodig is.

Pinché-aapjes komen van nature alleen voor in het noordwesten van Colombia. Daar leven ze in dichtbegroeide regenwouden, droge bossen en bosranden.

De pinché-aapjes hebben een verwarmd verblijf in het Oceanium. Daar hangen takken en touwen waarover ze kunnen klimmen. Tussen de planten en in de boomstam in het midden van het verblijf hebben ze veel plekken waar ze zich kunnen verstoppen. De pinché-aapjes krijgen elke dag wat groente, fruit en speciale deegballetjes met vitaminen en mineralen te eten. Zo krijgen ze alle belangrijke voedingsstoffen die ze nodig hebben.