Ga naar belangrijkste inhoud

In Diergaarde Blijdorp hop je van gebied naar gebied. Start jouw dag in de onderwaterwereld van het gebied Duurzame Noordzee en vervolg jouw wereldreis met een bezoek aan onze Aziatische olifanten in Asian Corridors of de rode panda's in het impactgebied Himalayan Peaks. Beleef Blijdorp en verwonder je met de wereldwijde natuur.

In Diergaarde Blijdorp ervaar je de wereldse natuur en dieren van heel dichtbij. Al wandelend door de onderwatertunnel van het Oceanium zwemmen de haaien en zeeschildpadden boven je hoofd. Afrika ervaar je levensecht op de savannes met giraffen, zebra’s en andere dieren en voor je het weet waan je jezelf in het op een na grootste regenwoud ter wereld. Je staat oog in oog met de natuur. Overal.

Dit beleef je in onze impactgebieden. Gebieden in de wereld waar wij als Blijdorp een belangrijke bijdrage leveren in soortbehoud en natuurherstel, maar ook gebieden in Blijdorp waar wij onze bezoekers willen inspireren.

In het park beleef je het unieke Afrika door de ogen van de gier. Op de fly-over kom je op ooghoogte met giraffen, zebra’s, neushoorns en gieren en beleef je de savanne als een vogelvlucht. Vanuit de Baobab-boom heb je een prachtig uitzicht. In Oost-Afrika is stroperij nog steeds een van de belangrijkste gevaren voor de diersoorten. Dit verhaal komt in Blijdorp nadrukkelijk aan bod bij onder andere de Rüppellsgier en de zwarte neushoorn. Want de rol van de gier en de neushoorn is onmisbaar in de hele keten van de Afrikaanse natuur.

Het gebied van West- en Centraal-Afrika is na de Amazone het grootste regenwoud ter wereld. Maar deze regio kenmerkt zich ook door politieke instabiliteit, mijnbouw en een zeer snelgroeiende bevolking. Verder wordt het gebied geteisterd door de gevolgen van onze menselijke consumptiehonger, die tot veel boskap leidt. Hierdoor gaat in een rap tempo een ongekende hoeveelheid aan biodiversiteit verloren.

In Blijdorp maak je kennis met toonaangevende diersoorten die in dit gebied van Afrika te lijden hebben onder deze gebeurtenissen. Zo sta je in dit gebied oog in oog met de dwergnijlpaard, okapi's en bongo's.

Binnen het gebied van Asian Corridors in Blijdorp maak je kennis met de Aziatische olifanten, Sumatraanse tijgers en Aziatische leeuwen. In het wild hebben zij één ding gemeen. Mens-dier-conflicten zorgen voor een versnipperd leefgebied en leidt tot een teruglopende populatie. In Blijdorp leer je alles over de huidige situatie en hoe wij bij kunnen dragen aan de oplossing.

In het Oceanium begin en eindig je jouw reis in de Noordzee. De Haaientunnel doorkruist het grootste aquarium voor vissoorten uit de Noordzee.

Van een lagergelegen koraalrif loop je langzaam langs verschillende aquaria met levend koraal richting de Caraïbische kust. Aangekomen in het Caraïbische Café ervaar je de tropische sferen.

Je begint je reis aan de voet van de Himalaya waar je de Indische neushoorn bewondert. Langzaam loop je richting de toppen van de Himalaya waar je op de rijksmonumentale Bergdierenrots de rode panda’s en kuifherten vindt. In de Forest Guardian hut waan je jezelf in Nepal en beleef je hoe we samen met Red Panda Network de rode panda proberen te behouden voor toekomstige generaties.

Het relatief rustige deel van de Diergaarde, met veel groen, is de ideale plek om even een rustmoment te pakken. Tegelijkertijd is dit de plek om op een leuke, interactieve manier bewustwording te creëren over de aanwezigheid van dieren, planten en ecosystemen in ons eigen land en in onze eigen stad.

Wist je bijvoorbeeld dat de kroeskoppelikaan tot de vijftiende eeuw in Nederland leefde? Wij onderzoeken of er geschikte leefgebieden zijn in Nederland om de kroeskoppelikaan te herintroduceren. Van deze soort zijn we sinds kort de coördinator van het internationale populatiemanagement programma.

Wist je dat er diersoorten bestaan die zijn uitgestorven in het wild, maar nog wel in dierentuinen leven? Het klinkt raar, maar het is écht waar. Het zijn als het ware ‘de vergeten dieren’. Uit het oog, maar niet uit ons hart. Voor deze diersoorten zijn plekken als Blijdorp de laatste strohalm. Op dit moment is het vergroten van de populatie in dierentuinen het enige wat we kunnen en moeten doen. De rest komt later.

Hoe graag we dat ook willen, Diergaarde Blijdorp kan niet het hele dieren- en plantenrijk redden. We richten ons daarom wat betreft soortbehoud in eerste instantie op tien dier- en plantsoorten waarvoor we een grote rol van betekenis gaan spelen: de TIEN. Het is onze missie dat deze tien dier- en plantsoorten in 2050 niet langer staan aangemerkt als ‘Bedreigd’ op de IUCN Red List en dat wij daar significant aan bij hebben gedragen.

Download voor je bezoek aan Diergaarde Blijdorp de gratis Blijdorp-app en zie in een oogopslag waar je de impactdieren kan vinden. Daarnaast leer je via de app veel meer over alle dieren en planten die in Blijdorp leven.