Ga naar belangrijkste inhoud

De wereld die we ooit kenden, is niet langer vanzelfsprekend. Volgens het Living Planet Report 2022 van het WWF is er een verbijsterende afname van 69% in populaties van diersoorten geweest. Met ruim 8,1 miljard mensen levens en ruim 42.000 diersoorten op het spel, is het overduidelijk; we kunnen niet langer wachten.

De afname van biodiversiteit vormt een ernstige bedreiging voor de veerkracht en het welzijn van onze planeet. Toch is de hoop niet verloren. Als we nu actie ondernemen en ingrijpende veranderingen doorvoeren, kunnen we nog steeds het tij keren. Maar zoals het gezegde gaat: ‘’verandering begint bij jezelf’’. 

Dit gezegde is voor Diergaarde Blijdorp relevanter dan ooit. Geconfronteerd met de afname van biodiversiteit en de dreiging van uitsterven van veel plant-en diersoorten, staat Diergaarde Blijdorp voor de uitdaging om niet alleen dieren te verzorgen, maar ook actief bij te dragen aan conservatie en herstel in het wild. Diergaarde Blijdorp accepteert deze uitdaging vol vertrouwen en streeft naar niets minder dan een concrete impact: door de natuurlijke habitats te herstellen, populatiemanagement programma's voor bedreigde diersoorten te coördineren en het publieke bewustzijn over deze problemen te vergroten.

Echter, om deze impact te kunnen maken was een strategische herpositionering noodzakelijk. Met haar aangescherpte missie en visie is Diergaarde Blijdorp vastbesloten om soorten te behouden, de natuur te herstellen en de perceptie van dierentuinen te vernieuwen door een voorbeeld positie in te nemen. Er moet iets op gang komen en Diergaarde Blijdorp wil als koploper een blijvend verschil maken. Zo is de nieuwe missie van Blijdorp geboren; Together we bring nature back to life. 

- Carolien Ottjes 

Het 'Masterplan 2050' is de belofte van Diergaarde Blijdorp om actie te ondernemen voor soortbehoud en natuurherstel, essentieel voor succes in een snel veranderende wereld. Het fungeert als kompas voor de organisatie, geleid door krachtige missie en visie. De vier leidende principes - "Stop the Loss, Reverse the Red, Brighten the Blue en Expand the Green" - leiden ons tot het doel om tien ernstig bedreigde diersoorten van de rode lijst te redden. Diergaarde Blijdorp speelt een centrale rol als coördinator van Europese en/of internationale programma's voor het behoud van deze soorten.

Met een publiek van meer dan anderhalf miljoen bezoekers per jaar, plus talloze volgers in de media, biedt Diergaarde Blijdorp een uniek venster in de natuur. Door onderwijs te vermengen met ervaring, ontstaat er een krachtig platform voor bewustwording van onze onvervangbare en vaak bedreigde natuur. Na een bezoek aan de Diergaarde blijven bezoekers niet alleen achter met een gevoel van urgentie, maar ook met praktische handvatten om zelf een verschil te maken – een verschil dat voelbaar is, dat kansen creëert.

In samenwerking met partners die onze visie delen, storten we ons op diverse natuurbeschermingsprojecten. Waar nodig lanceren we zelf initiatieven om ecosystemen te herstellen, zowel lokaal als wereldwijd, altijd in harmonie met lokale gemeenschappen en belanghebbenden waar mogelijk.

Together, we bring nature back to life.

Uw steun is cruciaal in onze wereldwijde missie om habitats te behouden. Onze projecten beschermen bedreigde diersoorten en ecosystemen, maar we hebben uw hulp nodig. Investeer in Diergaarde Blijdorp om natuurbescherming te ondersteunen en toekomstige generaties te inspireren. Ontdek snel wat voor mogelijkheden we hier voor bieden.