Ga naar belangrijkste inhoud

Het Himalayagebergte, een van de meest indrukwekkende en diverse ecosystemen op aarde, staat onder toenemende druk. Met de groeiende bevolking en de ontwikkeling van infrastructuur zoals waterkrachtcentrales neemt de ontbossing toe, wat leidt tot een versnippering van het leefgebied van vele unieke soorten, waaronder de bedreigde rode panda. De opwarming van de aarde versnelt de afname van gletsjers, wat directe gevolgen heeft voor de biodiversiteit van de regio. In reactie hierop zet Diergaarde Blijdorp zich in als GSMP Convenor voor de rode panda, waarbij wij het toezicht houden op de wereldpopulatie van rode panda’s in dierentuinen en tegelijkertijd nauw samenwerken met netwerken zoals het Red Panda Network.

Leven brengen door herbebossen

Centraal in onze aanpak staat het 'Project Tree Nursery', een initiatief waarbij we in samenwerking met lokale gemeenschappen en internationale partners werken aan het herstel van het leefgebied van de rode panda. Dit project omvat de aanleg van Conservation Nurseries in Nepal en India, waar inheemse bomen worden gekweekt die later worden gebruikt om gedegradeerde gebieden te herbebossen. Deze kwekerijen zijn niet alleen belangrijk voor het herstel van het leefgebied, maar ook voor het versterken van lokale gemeenschappen door hen te betrekken bij de bescherming en het beheer van hun natuurlijke hulpbronnen.

Expand the Green - Reverse the Red

De activiteiten van de nurseries dragen direct bij aan onze bredere doelstellingen onder het motto 'Expand the Green - Reverse the Red'. We plannen om tegen 2028 één miljoen bomen te planten in de Panchthar-Ilam-Taplejung (PIT) corridor, wat essentieel is voor het creëren van verbindingszones tussen bestaande leefgebieden. Dit herbebossing initiatief is cruciaal voor de overleving van de rode panda en andere hooggelegen soorten zoals de manoel, evenals voor het behoud van eeuwenoude rododendrons en zeldzame bergflora zoals de primula.

- Janno Weerman,
Populatiemangementbeheerder van de rode panda’s

In Diergaarde Blijdorp zelf brengen we dit project tot leven voor onze bezoekers. In onze 'tree nursery' tonen we op kleine schaal hoe we bomen kweken die later worden gebruikt voor de aanplant van nieuw bos. Deze ervaringsgerichte expositie helpt bezoekers de complexiteit van natuurbehoud te begrijpen en toont de wetenschappelijke en praktische stappen die nodig zijn om deze te bereiken. 

Ecologische balans herstellen

Door de natuurlijke habitat van de rode panda en vele andere soorten te herstellen, streeft Diergaarde Blijdorp ernaar om niet alleen lokale maar ook wereldwijde ecologische balans te ondersteunen en te bevorderen. Ook hebben we samenwerkingsmogelijkheden met Cool Down City welke het mogelijk maakt om bomen te kweken in Rotterdam en ze na een donatie te leveren op een plek naar keuze. Op deze manier kunnen we dankzij partnerschappen het verschil maken, zowel ver weg als dichtbij de muren van Blijdorp.

Uw steun is cruciaal in onze wereldwijde missie om leefgebieden te behouden. Onze projecten beschermen bedreigde diersoorten en ecosystemen, maar we hebben uw hulp nodig. Investeer in Diergaarde Blijdorp om natuurbescherming te ondersteunen en toekomstige generaties te inspireren. Ontdek snel wat voor mogelijkheden we hier voor bieden.