Ga naar belangrijkste inhoud

Vanaf vandaag is het mogelijk om een unieke Blijdorp homespray in huis te halen. Kom naar onze souvenirshop, Zee van ZOOvenirs en kies de geursensatie die het beste bij jou past. Ga je voor de zilte lucht van impactgebied Duurzame Noordzee? Kies je voor de fleurige Himalayan Peaks of ga je voor het wilde African Plains?

Van alle aroma’s zijn zowel geurstokjes als roomsprays verkrijgbaar. De geurstokjes kosten €17,95 en de homesprays haal je al voor €14,95 in huis. Uiteraard geldt ook voor deze producten de 10% abonnementskorting.

Het bericht van gisteren dat wij een confronterende geurlijn zouden aanbieden is natuurlijk niet serieus. Blijdorp gelooft immers in de kracht van de natuur en wil dit haar bezoekers ook altijd bijbrengen. Toch zit er wel degelijk een kern van waarheid in de boodschap van gisteren. Deze drie impactgebieden worden namelijk zwaar geteisterd door bedreigingen die overeenkomen met deze geuren. Lees hieronder waar deze bedreigingen vandaan komen en hoe wij bijdragen aan het voorkomen hiervan.

In de bergbossen van Nepal staat de rode panda onder druk door het verdwijnen van zijn leefgebied. Aangestoken bosbranden en houtkap voor brandstof vormen een enorme bedreiging voor deze bamboe-eter. Diergaarde Blijdorp ondersteunt Red Panda Network om zowel de rode panda als de Nepalese bevolking uit de brand te helpen. Bijvoorbeeld door veiligere, efficiëntere fornuizen aan te bieden, zodat er minder bos gekapt hoeft te worden voor brandhout.

Daarnaast werken we samen met de Nepalese bevolking aan een ‘tree nursery’, waar jonge bomen de kans krijgen om te groeien. Zo dragen we bij aan het herstel van de bergbossen waar de rode panda zich thuisvoelt.

In Oost-Afrika groeit de bevolking snel. Steden en dorpen breiden zich in rap tempo uit richting natuurgebieden. Boeren komen daardoor vaker in contact met wilde dieren. Om te voorkomen dat roofdieren zoals leeuwen, hun vee aanvallen, leggen zij vergiftigde karkassen neer. Eén kadaver kan tientallen roofdieren en honderden gieren doden.

Diergaarde Blijdorp ondersteunt The Peregrine Fund. Deze organisatie zet zich in om de gieren in Afrika te beschermen door vergiftigde karkassen weg te halen. Daarnaast helpen ze de Keniaanse boeren bij het omgaan met roofdieren. Bijvoorbeeld door omheinde weides te bouwen. De bevolking leert ook over de belangrijke rol die gieren spelen. Zonder gieren blijven kadavers op de savanne liggen, waardoor de kans op uitbraken van ziektes toeneemt. Door de gieren te beschermen, blijft de savanne gezond en maakt de geur van rottende kadavers weer plaats voor die frisse, kruidige geur van het savannegras.

De mens heeft een enorme energiebehoefte. Waarvan het grootste gedeelte wordt vervuld met behulp van fossiele brandstoffen. Olietankers varen af en aan om Nederland van energie te voorzien. Dat veroorzaakt niet alleen een hoop uitstoot van broeikasgassen, maar brengt ook andere risico’s met zich mee. Zoals het lekken van aardolie en het vervuilen van de zee. Met alle gevolgen voor het zeeleven van dien. Vogels als de papegaaiduiker worden vergiftigd of raken hun vliegvermogen kwijt.

Om de behoefte aan olie te verkleinen zet Diergaarde Blijdorp volop in op duurzame energie. Zo liggen op het Oceanium bijvoorbeeld 3.400 zonnepanelen, die we onder andere gebruiken om onze pinguïns koel te houden. Hoe minder olie we nodig hebben, hoe kleiner de kans op olielekken. Dan  ruikt de zee niet langer naar aardolie, maar heerlijk fris en ziltig. Zoals het hoort.

Bij het samenstellen van de geuren zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Samen met onze botanische afdeling hebben we gekeken naar veelvoorkomende bloemen en planten in de verschillende gebieden. Zo heeft het aroma van Himalayan Peaks de frisse en bloemige geur van  loofbossen in het Himalayagebergte. Bij de Duurzame Noordzee ervaar je een ziltige geur en waan je je voor even aan de vaderlandse kust. Altijd al willen weten hoe African Plains ruikt? De droge en verfrissende geur ervaar je nu iedere dag. Gewoon in je interieur!

Wil jij kans maken op een van de nieuwe aroma’s? Deel dan met ons jouw favoriete geur in de natuur. Geniet jij bijvoorbeeld van een wandeling door een bos vol met dennenbomen? Of ben jij stiekem gek van paardenpoep? Laat het ons nu weten en maak kans.