Ga naar belangrijkste inhoud

De rode panda komt voor in het Himalayagebied, waaronder China, Myanmar, Tibet, India, Bhutan en Nepal. Tot op zo'n 5 kilometer hoogte leeft hij in bergbossen met voldoende bamboe om te eten. Omdat deze bossen veel gekapt worden om plaats te maken voor landbouw en steden, wordt het leefgebied steeds kleiner.

De rode panda is een kleine boombewoner. Met zijn karakteristieke rode vacht en zwarte buik valt hij bijna niet op in de bomen waar hij leeft. Ook al doet de naam het vermoeden, de rode panda is geen directe familie van de reuzenpanda. Hoewel ze allebei onder de roofdieren vallen, hebben ze geen recente gemeenschappelijke voorouder. De overeenkomst zit hem vooral in het dieet; beide diersoorten eten voornamelijk bamboe.

Ailurus fulgens
Levensduur

14 jaar

Hoogte

25 centimeter

Lengte

50-64 centimeter

Gewicht

3-5 kg

VoedselBamboe, kleine zoogdieren, vogels en hagedissen
Zwanger90 - 130 dagen
Volwassen met12 - 18 maanden
Aantal jongen per keer2-5 welpen
Ik ben eenZoogdier
Aantal in het wild10.000
Bedreigingsniveau
Bedreigd

De rode panda is helemaal aangepast aan het leven in de bamboebossen. Zo hebben ze speciale voetzolen met ruwe onderkant om zichzelf tegen de bomen aan te kunnen "plakken" en goed te kunnen klimmen. Daarnaast hebben ze een zesde vinger, een uitstulping van de pols die ze helpt om bamboestengels vast te pakken. Verder heeft hun tong speciale ribbeltjes om te voorkomen dat de blaadjes uit hun mond glijden, voordat ze ze kunnen afknagen van de takken.

Diergaarde Blijdorp coördineert het wereldwijde populatiemanagement programma van de rode panda. Op basis van de stamboom van panda's die nu in dierentuinen leven, worden nieuwe koppeltjes gevormd die jongen mogen krijgen. Deze jongen worden op hun beurt weer naar andere dierentuinen verplaatst en vormen zo de volgende generatie voor de stamboom. Rode panda's zijn relatief makkelijk te koppelen: ze paren in het voorjaar en de jongen zijn het jaar daarop in de herfst klaar om naar hun nieuwe thuis te gaan, waar ze weer een nieuw koppel kunnen vormen. Ook al leven panda's in het wild op zichzelf. In dierentuinen kunnen wel familiegroepen van mannen of vrouwen samenwonen.

De rode panda komt voor in het Himalayagebied, waaronder China, Myanmar, Tibet, India, Bhutan en Nepal. Tot op zo'n 5 kilometer hoogte leeft hij in bergbossen met voldoende bamboe om te eten. Omdat deze bossen veel gekapt worden om plaats te maken voor landbouw en steden, wordt het leefgebied steeds kleiner.

...De rode panda iets groter is dan een wasbeer en ook wel katbeer wordt genoemd?

...De rode panda wel tot 17 uur per dag kan slapen?

Diergaarde Blijdorp werkt samen met Red Panda Network, die in Nepal en India stukken land opkoopt en omvormt tot natuurgebied. Hierbij betrekken ze ook de lokale bevolking omte helpen hun eigen inheemse natuur te beschermen. Daarnaast voert Blijdorp onderzoek uit naar de rode panda. Een mooi voorbeeld hiervan is het testen van GPS-halsbanden om meer inzicht te krijgen in het gedrag en de verspreiding van de rode panda in het wild. De halsbanden zijn eerst in Blijdorp bij de panda's getest, om te zien of deze methode werkt voor onderzoek. Vervolgens zijn de halsbanden naar Nepal vervoerd, om daar onderzoek naar wilde rode panda's te doen. Zo helpt Diergaarde Blijdorp de panda in binnen- en buitenland.

In Diergaarde Blijdorp vind je de rode panda in het Himalayagebied, waar twee verblijven zijn. Ze hebben genoeg bomen om in te klimmen, te verstoppen en te slapen. Naast bamboe krijgen de panda's ook druiven voor extra vitaminen.