Ga naar belangrijkste inhoud

Ontdek de betoverende wereld van liefde in het dierenrijk op deze pagina! Geniet van boeiende video's die laten zien hoe bijzondere dieren elkaar vinden, stem op je favoriete dier en neem deel aan de fotowedstrijd. Maar de ervaring is niet compleet zonder dat je de liefde in het dierenrijk binnen Blijdorp zelf hebt meegemaakt. Maak samen met je geliefde, familie of beste vrienden een ontspannen wandeling op onze Lovers' Lane en laat je verwonderen door de bijzondere wereld van paringsrituelen en selectieprocessen bij onze unieke diersoorten.

Er hangt liefde in de lucht in Diergaarde Blijdorp! Van 10 januari tot en met 25 februari staat het park in het teken van liefde en romantiek, met verschillende activiteiten die je zowel in het park, op onze website, in de app en op onze social media kunt beleven.

Dompel jezelf onder in de magie van de liefde op onze speciale Lovers' Lane en ontdek de bijzondere wereld van paringsrituelen en selectieprocessen bij onze bijzondere diersoorten. Met de Blijdorp app in de hand volg je moeiteloos deze romantische route. Door het scannen van QR codes bij verschillende diersoorten leer je alles over hoe zij hun perfecte match vinden en verleiden.

De route neemt je ook mee langs meerdere betoverende fotomomenten. Grijp je kans om de meest liefdevolle en adembenemende beelden vast te leggen en maak van deze dag een onvergetelijk liefdesavontuur met je dierbaren.

Lovers’ Lane is te bewandelen van 10 januari tot en met 25 februari. Genoeg tijd dus om samen met je crush, partner, familie of andere speciale personen langs te komen. Leer, ontdek en geniet  van dit unieke liefdesavontuur. Kom langs en laat je hart veroveren bij Blijdorp!

Ben jij helemaal verliefd, heb je veel liefde voor je familie en vrienden of heb jij een talent voor het vastleggen van de liefde tussen dieren? Doe dan mee met onze fotowedstrijd! Upload de meest liefdevolle foto die je hebt gemaakt in Blijdorp en maak kans op een liefdevol diner voor 4 personen in de Diergaarde!

Duik diep in de wondere wereld van de rode panda’s, kroeskoppelikanen, Rüppellsgieren, Antilliaanse leguanen, Aziatische olifanten, gelada’s en de vrijgezel van het park: de Komodovaranen. Laat je verrassen door de bijzondere verhalen over hoe bijzondere dieren elkaar vinden.

Diep in de prachtige bergen en bamboebossen van Nepal, vind je de rode panda. Rode panda’s leven eigenlijk het liefst alleen, zonder een groep of vaste partner. Slechts één keer per jaar, wanneer het mannetje de drang voelt om zich voort te planten, gaat hij op zoek naar een partner. Hun territorium van de panda’s overlapt op sommige plekken waardoor hij het vrouwtje in het gemeenschappelijke leefgebied tegenkomt. Bij deze ontmoeting speelt geur een hele belangrijke rol. Net als bij bijvoorbeeld honden hebben rode panda's geurklieren op hun achterste waardoor ze elkaar kunnen aantrekken en herkennen. 

Na de voortplanting zullen ze elk hun eigen pad bewandelen en terugkeren naar hun vertrouwde leven in hun eentje.

Vond jij het liefdesverhaal van de rode panda het leukst, grappigst of het meest interessant? Laat het ons weten. En maak kans op een sfeervolle lunch voor 4 personen!

Stem hier

In de dichte bossen van India tot op de uitgestrekte graslanden van Indonesië, vinden we de Aziatische olifant. Mannelijke olifanten, ook wel bullen genoemd, leven meestal in kuddes met andere mannetjes. Vrouwtjes leven in familiekuddes bij elkaar. Om de banden met elkaar te versterken, zijn er regelmatig "liefdevolle" momenten tussen twee olifanten van hetzelfde geslacht. Zo hebben ze soms mond-op-mond contact, of verstrengelen ze hun slurven in elkaar, en soms nemen de olifanten de slurf in elkaars mond. 

De liefde in het dierenrijk kent dus geen grenzen of geslacht!

Vond jij het liefdesverhaal van de Aziatische olifant het leukst, grappigst of het meest interessant? Laat het ons weten. En maak kans op een sfeervolle lunch voor 4 personen!

Stem hier

In de droge, warme bossen van de Antillen leeft de Antilliaanse leguaan. Beetje bij beetje ontdekken we meer over het fascinerende paringsritueel van dit bijzondere dier. Zo is er ontdekt dat de witte kop van de mannetjes leguaan een roze kleur krijgt tijdens het paringsseizoen. Hiermee maakt hij indruk op het vrouwtje.

Wanneer hij indruk heeft gemaakt en het vrouwtje heeft verleid, knikt het mannetje met zijn hoofd naar het vrouwtje voordat ze beginnen met paren. Dat klinkt beleefd, maar tijdens het paren gaat het er minder beleefd aan toe: het mannetje bijt namelijk in de nek van het vrouwtje. Hoewel wij als mensen dit misschien niet als de meest tedere vorm van liefde zouden ervaren, is het voor deze leguanen een belangrijk ritueel bij het voortplanten. Gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken, want de wonden van het vrouwtje genezen vaak snel…

De komende jaren hopen we meer te ontrafelen over de bijzondere liefdesrituelen van Antilliaanse leguanen.

Vond jij het liefdesverhaal van de Antiliaanse leguaan het leukst, grappigst of het meest interessant? Laat het ons weten. En maak kans op een sfeervolle lunch voor 4 personen!

Stem hier

Hoog op de rotsen van Oost-Afrika bouwen Rüppellsgieren hun nesten. Ondanks dat deze vogels er wellicht niet zo lief uitzien, zijn het eigenlijk hele trouwe partners.

Het liefdesverhaal begint in de lucht, waar de gieren rondcirkelen op zoek naar een geschikte plaats om hun nest te bouwen. Als ze de ultieme plek hebben gevonden om hun nestje te bouwen, zal je de gieren vaak horen sissen en blazen. Dit is hun manier om aan andere koppels te laten weten dat zij op die plek hun kuiken willen grootbrengen. Nadat ze het jong hebben opgevoed keren ze vaak terug naar dezelfde nestplaats. Dit is een traditie die zich wel 20 jaar voortzet. Een traditie met elkaar en de nestplaats. 

Vond jij het liefdesverhaal van de Rüppellsgieren het leukst, grappigst of het meest interessant? Laat het ons weten. En maak kans op een sfeervolle lunch voor 4 personen!

Stem hier

Niet alle dieren hebben het geluk dat ze een partner kunnen vinden. Zo ook de Komodovaraan. Dit dier wordt met uitsterven bedreigd en vindt hierdoor niet zo snel een partner. Toch laat de vrouwelijke Komodovaraan zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze is namelijk zó onafhankelijk, dat ze zonder enige hulp van een mannetje een ei kan bevruchten, leggen én uitbroeden. 

De Komodovaraan is alleen niet de meest zorgzame moeder. Komodovaranen zijn namelijk soms kannibalistisch. Hierdoor moet de jonge Komodovaraan snel een boom in klimmen om zich te beschermen tegen andere Komodovaranen, en zelfs zijn eigen moeder. Hierdoor verschuilt de jonge komodovaraan zich vaak totdat hij oud, sterk en groot genoeg is om zichzelf te beschermen. Het leven van ons favoriete 'single dier' gaat dus niet altijd over rozen…

Vond jij het liefdesverhaal van de Komodovaraan het leukst, grappigst of het meest interessant? Laat het ons weten. En maak kans op een sfeervolle lunch voor 4 personen!

Stem hier

De kroeskoppelikaan is één van de grootste en zwaarste vogels die door de lucht vliegt. Toch is er veel meer wat deze grote vogel speciaal maakt. Zo vormen deze vogels voor bepaalde seizoenen in het jaar koppeltjes. Dit noem je een seizoensgebonden-koppel. Zo'n koppel wordt bij de kroeskoppelikaan gevormd door een speciaal paringsritueel. Het mannetje trekt namelijk zijn partner aan door zijn keelzak, die verandert van geel naar feloranje in het paringsseizoen. Als hij succesvol een partner heeft aangetrokken, planten ze zich voort en broeden ze gezamenlijk het ei uit. 

Na het uitkomen van het ei, blijven de ouders samen om het kuiken groot te brengen. Een proces dat ongeveer 2 tot 3 maanden duurt. Zodra het kuiken oud genoeg is om het nest te verlaten, scheiden de partners weer hun wegen.  Zo zie je ook in het dierenrijk dat er koppels worden gevormd, al gaat dat bij sommige dieren in vogelvlucht voorbij.

Vond jij het liefdesverhaal van de Kroeskoppelikaan het leukst, grappigst of het meest interessant? Laat het ons weten. En maak kans op een sfeervolle lunch voor 4 personen!

Stem hier

Diep verscholen in de uitgestrekte graslanden en rotsachtige terreinen van Ethiopië, vind je de gelada. Deze bijzondere apensoort wordt ook wel de 'bloedend-hart' aap genoemd. Wanneer de gelada's opgewonden zijn, is dat zichtbaar aan het rode, haarloze gebied op hun borst. Bij de mannetjes wordt dit gebied dan intenser rood en bij de vrouwtjes worden de kleine, wratvormige huidzakjes rondom dit rode gebied opgezwollen. Zo geven ze aan elkaar het signaal af dat ze graag willen voortplanten.

Na het voortplanten heeft het vrouwtje zelf in hand van welk mannetje ze drachtig wilt worden. Zo stoot ze het eitje af in de buik als ze na de voortplanting besluit dat het mannetje toch niet geschikt is om een jong van te krijgen. Gelada vrouwtjes zijn dus échte powervrouwen.

Vond jij het liefdesverhaal van de gelada's het leukst, grappigst of het meest interessant? Laat het ons weten. En maak kans op een sfeervolle lunch voor 4 personen!

Stem hier