Ga naar belangrijkste inhoud

Woensdag 12 juli hebben we afscheid moeten nemen van Aziatische leeuwin Mette na overleg tussen de coördinator van het Europese populatiemanagement programma in Aalborg (Denemarken) en de dierenartsen, curatoren en verzorgers in Blijdorp. Ze is vier jaar geworden en in Rotterdam geboren.

Van jongs af aan kampte Mette al met neurologische klachten. Dit was onder andere zichtbaar door haar afwijkende tred, waardoor ze veel struikelde. Haar klachten namen toe en daardoor ging ze steeds meer achteruit. Blijdorp wilde niet het moment afwachten waarop zij nog verder zou aftakelen en helemaal niet meer in de benen zou kunnen komen. Ook haar zussen Asha en Reena hebben neurologische klachten maar op dit moment in mindere mate dan Mette. Sinds enige tijd is bekend dat neurologische klachten voorkomen bij meer Aziatische leeuwen in dierentuinen en het wild.

Daarom loopt er al langere tijd een grootschalig onderzoek in samenwerking met het Europese populatiemanagement programma en de Universiteit Utrecht naar de oorzaak en het voorkomen van deze neurologische klachten (ataxie), geïnitieerd vanuit Blijdorp. Dit is belangrijk voor het voortbestaan van de kleine resterende groep Aziatische leeuwen in dierentuinen en het wild. Het lichaam van Mette zal ook worden onderzocht door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

De Aziatische leeuwen in Blijdorp maken deel uit van een reservepopulatie om de risico’s te spreiden en uitsterven te voorkomen. In het wild komen Aziatische leeuwen allen nog voor in het Gir Forest National Park, een beschermd gebied in Noordwest-India. Daar leven ongeveer 600 exemplaren. Omstreeks 1900 waren er nog minder dan twintig Aziatische leeuwen over. Alle nu nog levende Aziatische leeuwen stammen af van dat kleine groepje.

Blijdorp heeft de aanbeveling gekregen van de coördinator van het Europese populatiemanagement programma om een nieuwe jonge fokman te introduceren bij Lalana, de moeder van Mette en zo een genetisch belangrijk koppel te vormen. Lalana heeft geen neurologische klachten.

Aziatische leeuwen zijn minder sociaal dan hun Afrikaanse soortgenoten; ze leven in kleinere groepjes. Ook qua uiterlijk zijn er verschillen. In het algemeen zijn de Aziaten iets kleiner en hebben de mannetjes minder dichte manen. Ze hebben ook een huidplooi over de hele lengte van hun onderbuik. De Aziatische leeuwen zijn in Diergaarde Blijdorp ondergebracht in een gerenoveerd Rijksmonument met een ruim en groen buitengebied.

Foto: Jolanda Berkelmans