Het gebied van West- en Centraal-Afrika is na de Amazone het grootste regenwoud ter wereld. Maar deze regio kenmerkt zich ook door politieke instabiliteit, mijnbouw en een zeer snelgroeiende bevolking.
Verder wordt het gebied geteisterd door de gevolgen van onze menselijke consumptiehonger, die tot veel boskap leidt. Hierdoor gaat in een rap tempo een ongekende hoeveelheid aan biodiversiteit verloren. Biodiversiteit die essentieel is voor een gezonde aarde, niet alleen in Afrika, maar overal ter wereld. Eén van de diersoorten die getroffen wordt door deze problematiek in Afrika is het dwergnijlpaard.
Lang geleden, in 1879, heeft Blijdorp de belofte gemaakt zich in te zetten voor het behoud van het dwergnijlpaard. Een van onze eerdere directeuren bracht ooit de eerste resten van een dwergnijlpaard naar Europa. Hierdoor staat er vandaag de dag een exemplaar in Naturalis. Samen met IBREAM werkt Blijdorp aan onderzoek naar het dwergnijlpaard in het wild en in de Diergaarde. Meer kennis is namelijk noodzakelijk voor deze mysterieuze soort waar we nog steeds weinig over weten. In het wild leven er naar schatting nog maar 2.000 tot 2.500. We willen deze laatste exemplaren zo nauwkeurig mogelijk in de gaten houden. Zo’n unieke soort mag niet ongemerkt uitsterven.
De impact van de onstabiele situatie in West- en Centraal-Afrika is groot en raakt de hele wereld. Maar wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat je ook vanuit Nederland kunt bijdragen. Diergaarde Blijdorp creëert bewustwording van de impact van het Westerse consumptiepatroon. Wist je bijvoorbeeld dat in jouw telefoon onderdelen uit de Afrikaanse mijnen zitten? En dat onze niet gebruikte kleding in Afrika een hoge berg vormt en de zee vervuilt? We gaan niet vingerwijzen, maar wel de handen ineenslaan om dit te veranderen.
In samenwerking met partners maken we bezoekers bewust dat het de wereld helpt om apparaten langer te gebruiken en minder vaak nieuwe spullen te kopen. Door te rapporteren over recycling en het belang ervan te benadrukken, kunnen we als samenleving werken aan een betere toekomst.
Ook inspireren we fabrikanten om ‘langere levensduur’ producten te maken. Hierin worden we geholpen door wetgeving waarbij de vervuiler betaalt. Diergaarde Blijdorp neemt natuurlijk ook het eigen koop- en gebruiksgedrag onder de loep. We geven zelf het goede voorbeeld.
Mensen bewust maken van overconsumptie