Ga naar belangrijkste inhoud

Zl7Skpm069VX1btQ

Hoewel de okapi misschien lijkt op een kruising tussen een paard en een zebra, behoort hij tot een hele andere familie. De okapi is namelijk de enige levende verwant van de giraffe. Omdat dit schuwe dier diep in de jungle van Afrika voorkomt, is hij pas sinds 1901 bekend in de westerse wereld. Maar sinds 1995 is het aantal okapi’s in het wild hard achteruit gegaan. Daarom helpt Diergaarde Blijdorp de okapi te beschermen.

Okapia johnstoni
ZySW0K8jQArT0G8k
Levensduur

Maximaal 20 jaar

Hoogte

1,5 – 1,7 meter

Lengte

2 meter

Gewicht

180 – 300 kilogram

VoedselBladeren, bosgras, jonge spruiten van struiken
Draagtijd15 maanden
Volwassen met♀ 2 jaar ♂ 3 jaar
Aantal jongen per keer1
Ik ben eenZoogdier
Aantal in het wildOnbekend
Bedreigingsniveau
Bedreigd

De okapi is te herkennen aan zijn donkerbruine vacht met witte strepen op zijn voor- en achterpoten. Deze 'streepjescode' is bij elke okapi uniek. Het verschil tussen vrouwtjes en mannetjes kun je zien aan de hoorns; bullen hebben twee knobbelachtige hoorns bovenop hun kop, koeien hebben die niet.

Okapi’s komen alleen voor in een klein gebied in Centraal Afrika, in de Democratische Republiek Congo. Daar leven ze in dichtbeboste regenwouden. Okapi’s zijn dieren die in territoria leven, waarbij het territorium van een mannetje vaak de leefgebieden van meerdere vrouwtjes beslaat.

ZyOrMa8jQArT0F0H

Net als giraffen hebben okapi's een lange tong, die tot 35 centimeter lang kan worden. Hij gebruikt deze tong om boomtakken te grijpen. Zo kan hij hogere bladeren bereiken dan andere hoefdieren uit zijn leefgebied, zoals de bongo. Hij gebruikt zijn tong ook om mee te ruiken en om zichzelf schoon te maken. Een okapi kan er zelfs zijn eigen oogleden mee schoonlikken!

ZyOpuK8jQArT0FzF

Het leefgebied van de okapi’s staat zwaar onder druk. De regenwouden worden massaal gekapt voor het hout en om plaats te maken voor mijnbouw. Omdat het leefgebied van de okapi politiek instabiel is en gewapende groepen zich in het woud verschuilen, is het moeilijk om de okapi's te beschermen. Hierdoor is ook de illegale stroperij flink toegenomen. Hoewel het moeilijk is om in te schatten hoeveel okapi’s er nog in het wild zijn, lijkt het er wel op dat het aantal hard achteruit gaat.

ZyOop68jQArT0FyH

Diergaarde Blijdorp steunt het Okapi Conservation Project, dat zich inzet om de bossen waar de okapi in leeft samen met de lokale bevolking te beschermen. Ze leiden bijvoorbeeld mensen uit de dorpen in de omgeving op tot rangers. Zij patrouilleren door het woud om onder andere valstrikken te verwijderen en stropers te arresteren. Zo beschermen ze niet alleen de okapi’s, maar ook de andere bedreigde diersoorten uit het regenwoud, zoals bosolifanten en chimpansees.

De okapi’s in Blijdorp hebben een verblijf dat aangekleed is als Congolees regenwoud. Omdat okapi’s in het wild alleen leven, zijn de stallen met hekken van elkaar te scheiden. Alleen jonge okapi's blijven tot ze ongeveer 1 jaar oud zijn bij hun moeder. Overdag kunnen de okapi’s zelf kiezen of ze naar buiten of naar binnen willen. Alleen als het echt koud is blijven de okapi’s binnen.

Ontdek het laatste nieuws over de okapi.