Ga naar belangrijkste inhoud

Hoog in de bomen van de Afrikaanse jungle klinken diverse geluiden van kleurrijke apen. Deze Dianameerkatten behoren tot de luidste bewoners van Afrika, die door de boomtoppen roepen om te communiceren met hun soortgenoten. Maar door de jacht en het verdwijnen van hun leefgebied dreigt het regenwoud stil te vallen. Diergaarde Blijdorp zet zich daarom in voor het behoud van deze bedreigde apensoort.

Cercopithecus diana
Levensduur

20 jaar

Hoogte

± 45 centimeter

Lengte

♀ 42 – 45 centimeter

♂ 50 – 60 centimeter

Gewicht

♀ ± 3,9 kilogram

♂ ± 5,2 kilogram

VoedselVoornamelijk vruchten, ook bladeren en insecten
Draagtijd5 - 6 maanden
Volwassen met♀ 3 - 5 jaar ♂ 4,5 - 6 jaar
Aantal jongen per keer1
Ik ben eenZoogdier
Aantal in het wildOnbekend
Bedreigingsniveau
Bedreigd

De Dianameerkat is een middelgrote apensoort met een kleurrijke vacht. Het lichaam is grotendeels bedekt met paars-grijze haren, die op de onderrug overgaan in kastanjebruin. De wangen, baard, het voorhoofd en de binnenkant van de voorpoten zijn wit gekleurd. Dianameerkatten lijken op de nauw verwante Rolowaymeerkatten, met één duidelijk verschil: Roloways hebben een gele vlek op hun achterpoten en billen. Bij Dianameerkatten is deze vlek oranje-rood.

…de Dianameerkat is vernoemd naar de Romeinse godin Diana? De witte band op het voorhoofd deed men denken aan de hoofdband van deze godin, die volgens de mythologie beschermer was van het woud.

Dianameerkatten komen voor in het uiterste westen van Afrika, in Liberia, Ivoorkust, Sierra Leone en Guinea. Daar leven ze hoog in de bomen van vochtige regenwouden in het laagland, vaak in de buurt van rivieren. In gekapte bossen komen ze bijna niet voor.

Dianameerkatten leven in groepen tot ongeveer twintig dieren. Die groepen bestaan meestal uit één dominant mannetje, meerdere vrouwtjes en hun jongen. Ze delen hun territorium vaak met andere apensoorten, zoals franjeapen en andere soorten meerkatten. Deze apen hoeven niet met elkaar te strijden om voedsel, omdat ze allemaal net andere planten of insecten eten. Daarnaast waarschuwen ze elkaar als er een luipaard of een adelaar op de loer ligt door alarmsignalen te roepen. Zo werken ze effectief samen om te overleven!

Niet bij alle roofdieren roepen Dianameerkatten om elkaar te waarschuwen. Chimpansees en mensen sporen de meerkatten namelijk op aan de hand van hun geluid: een alarmroep is niet genoeg om aan deze jagers te ontsnappen. De jacht op deze apen voor hun vlees is dan ook één van de grootste bedreigingen voor de Dianameerkat. Daarnaast krimpt het leefgebied van deze boombewoners door ontbossing, om ruimte te maken voor mijnbouw en plantages. Hierdoor neemt het aantal Dianameerkatten in het wild af.

Diergaarde Blijdorp steunt West African Primate Conservation Action (WAPCA). Deze organisatie zet zich in voor het beschermen en behouden van verschillende apensoorten in het Afrikaanse regenwoud, waaronder de Dianameerkat. Ze betrekken de lokale bevolking bij het voorkomen van illegale houtkap en jacht. Daarnaast creëren ze bewustwording over het belang van het beschermen van de natuur voor mens én dier. Zo hopen we dat het aantal Dianameerkatten weer gaat klimmen!

De Dianameerkatten in Blijdorp hebben een uitgebreide klimstructuur, waar deze boombewonende dieren genoeg beweging kunnen krijgen. Het binnenverblijf is voorzien van verwarming en warmtelampen, zodat deze tropische apen ook in de winter warm blijven. Diergaarde Blijdorp doet mee aan het Europese populatiemanagement programma voor de Dianameerkat om een gezonde reservepopulatie van deze bedreigde apen in dierentuinen op te bouwen.

Ontdek hier het laatste nieuws over Dianameerkatten.