Ga naar belangrijkste inhoud

Vanaf vandaag is Diergaarde Blijdorp in Rotterdam het thuis van de Dianameerkat. Deze middelgrote apensoort heeft een kleurrijke vacht, met een opvallende witte ‘band’ op het voorhoofd. Dianameerkatten behoren tot de luidruchtigste bewoners van Afrika, maar door de jacht en het verdwijnen van leefgebied dreigt het regenwoud stil te vallen. Diergaarde Blijdorp zet zich daarom in voor het behoud van de bedreigde soort.   

Dianameerkatten komen van huis uit voor in het uiterste westen van Afrika. In Liberia, Ivoorkust, Sierra Leone en Guinea leven ze hoog in de bomen van de vochtige regenwouden. Veelal in wat grotere groepen rondom één dominant mannetje. In Diergaarde Blijdorp zijn in beginsel vijf dieren te zien. Twee volwassen vrouwtjes met hun jongen en één man. De hoop is dat er snel meer nageslacht komt. Dit alles in het kader van het Europese populatiemanagement programma.

De Dianameerkatten in Diergaarde Blijdorp zijn uiteraard niet afkomstig uit Afrika. Toch hebben ze een verrassende reis achter de rug. Ze komen namelijk uit… ARTIS. Maar waar de rivaliteit tussen de twee grootste steden van het land soms gecultiveerd wordt, is dat tussen de beide dierentuinen niet het geval. De band tussen de Amsterdammers en Rotterdammers is zelfs heel erg goed. Uiteraard gevoed door een gezamenlijke liefde voor de natuur en het streven om die zo goed mogelijk te beschermen.

Om een grotere groep op te bouwen en zo bij te dragen een grotere reservepopulatie is besloten de dieren van de hoofdstad naar de Maasstad te verhuizen. In Rotterdam krijgen de apen een groter verblijf waar ze de komende jaren hopelijk voor heel veel nakomelingen kunnen én gaan zorgen. De Dianameerkatten zijn de eerste maand alleen te zien in het binnenverblijf, zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Daarna kunnen ze zich ook te buiten gaan in het ruime buitenverblijf voorzien van een warme spot voor de (eventueel) koude dagen.