Het hing al geruime tijd in de lucht en vrijdag was het zover. Diergaarde Blijdorp heeft afscheid genomen van leeuwin Reena. Het 5-jarige vrouwtje kampte al van jongs af aan met neurologische klachten, die resulteren in ataxie.
Ataxie is een aandoening waarvan sinds enige tijd bekend is dat deze ook voorkomt bij Aziatische leeuwen. Zowel in dierentuinen als in het wild. De progressieve aandoening uit zich in een toenemend afwijkende manier van lopen, struikelen en omhoog staren. De ziekteverschijnselen werden de laatste maanden steeds erger, waardoor de dierentuin moest besluiten het dier te euthanaseren. Als coördinator van het Europese populatiemanagement programma doet Diergaarde Blijdorp onderzoek naar deze neurologische klachten. Hierdoor weet men dat getroffen dieren niet meer beter kunnen worden. Vandaar dat in goed overleg met de dierenarts en verzorgers is besloten Reena in te laten slapen. Eerder gebeurde dit al met haar zusjes Mette en Asha, die aan dezelfde aandoening leden.
Al jaren doen het Europese populatiemanagement programma, Universiteit Utrecht en de Universiteit van Rome gezamenlijk een grootschalig onderzoek naar de oorzaak en het voorkomen van ataxie bij Aziatische leeuwen. Iets wat van wezenlijk belang is voor het voortbestaan van de kleine resterende groep Aziatische leeuwen in dierentuinen en in het wild. Leeuwin Reena is dan ook direct na haar overlijden overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar zij de komende tijd onderdeel wordt van een uitgebreide studie.
Begin dit jaar heeft Diergaarde Blijdorp leeuwin Lalana succesvol geïntroduceerd bij een nieuwe mannetjesleeuw genaamd Wishu. Zowel Lalana als Wishu hebben geen neurologische klachten en gaan in de nabije toekomst hopelijk zorgen voor gezond nageslacht. Want dat is heel hard nodig.
De Aziatische leeuwen in Blijdorp maken deel uit van een wereldwijde reservepopulatie om de kwetsbare soort voor uitsterven te behoeden. In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog maar voor in en rondom het Gir Forest National Park in Noordwest-India. Daar leven ongeveer 700 exemplaren.