Ga naar belangrijkste inhoud
Z36O4ZbqstJ99LRJ

Verdrietig nieuws zo aan het begin van het jaar. Aziatische leeuwin Lalana is vandaag ingeslapen. Ze is bijna 15 jaar oud geworden. Lalana leed aan de besmettelijke ziekte FeLV, ook wel kattenleukemie genoemd. De afgelopen dagen verslechterde haar situatie zienderogen. Gezien haar respectabele leeftijd is in overleg met de dierenarts besloten haar uit haar lijden te verlossen.  

Z36PZpbqstJ99LSG

Lalana werd afgelopen vrijdag ziek. Ze at niet, had braakklachten, bewoog bijna niet meer en liet haar urine lopen. Redenen voor de dierenarts en dierverzorgers om haar extra goed in de gaten te houden. Ze werd behandeld met medicatie tegen de misselijkheid en ontving antibiotica. Helaas sloeg dit onvoldoende aan.  

In november onderging Lalana een vruchtbaarheidsonderzoek. Tijdens deze check werd er meteen bloed afgenomen en daaruit kwam naar voren dat de leeuwin al drager was van het Feline leukemie virus. Verschijnselen van deze ziekte ontwikkelen zich sneller wanneer de weerstand laag is. Oudere katten zoals Lalana zijn hierdoor vatbaarder.  

Z36P85bqstJ99LTa

Of de mannelijke leeuw Wishu ook besmet is met dit virus is nog onduidelijk. Nader onderzoek zal dit de komende weken moeten uitwijzen. Ditzelfde geldt voor het besluit met betrekking tot eventuele nieuwe partners voor hem. Onlangs is het leeuwenverblijf aangepast en voorzien van een grote, verwarmde rots en een nieuwe drinkpool. Diergaarde Blijdorp is coördinator van het populatiemanagement programma van de Aziatische leeuw, met als doel het opbouwen van een gezonde reservepopulatie. Indien Wishu verder volledig gezond blijkt, dan kan Blijdorp wellicht  alweer snel jonge leeuwinnen verwelkomen.   

Het verlies van de leeuwin is hoe dan ook treurig nieuws voor de soort. Aziatische leeuwen zijn ernstig bedreigd en zijn alleen nog maar te vinden in het Gir Forest National Park in het westen van India. Rond 1900 bereikte het aantal wilde Aziatische leeuwen een dieptepunt, met slechts 20 (!) exemplaren. Sindsdien is de jacht op de leeuwen verboden en is het leefgebied  beschermd en verbeterd. Daardoor stijgt het aantal leeuwen in India weer. In 2024 waren dit ruim 700 dieren. 

Z36QoJbqstJ99LUF

Het lichaam van Lalana is naar de Universiteit Utrecht gebracht voor nader onderzoek. Dierenarts Baukje Beers doet haar PhD-onderzoek naar ataxie bij Aziatische leeuwen. Een progressieve neurologische aandoening die bij zowel leeuwen in het wild als in dierentuinen voorkomt. In dit kader zal er onder meer een CT-scan van de schedel van Lalana worden gemaakt. Zo zal ze naar haar dood alsnog een bijdrage leveren aan het behoud van de soort.