Ga naar belangrijkste inhoud

Vorig jaar rond deze tijd lanceerde Diergaarde Blijdorp jaar Masterplan 2050. Een ambitieus plan waarmee de Rotterdamse dierentuin de stap aankondigde van ‘reguliere’ dierentuin naar natuurherstelorganisatie. Zowel binnen als buiten de poorten van de tuin. Vandaag presenteerde Blijdorp de eerste veelbelovende resultaten tijdens de eerste Blijdorp Impact Day.

Diergaarde Blijdorp heeft met vier krachtige initiatieven – Stop the Loss, Brighten the Blue, Reverse the Red en Expand the Green – grote stappen gezet in het beschermen van bedreigde diersoorten, het verhogen van bewustzijn en het versterken van (inter)nationale samenwerkingen.

Tijdens de Blijdorp Impact Day passeerden tal van projecten de revue. In een vraaggesprek met Aldith Hunkar vertelde directeur Erik Zevenbergen en vier wetenschappers van Diergaarde Blijdorp honderduit over de reeds behaalde én beoogde doelen.

“Er moet een beweging op gang komen. We hebben met zijn allen te lang stilgestaan. Blijdorp wil het verschil maken." - Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp.

De Rotterdamse dierentuin heeft op tal van plaatsen in de wereld impact gemaakt. Zo heeft de dierentuin samen met de Vrienden van Blijdorp ruim 30 hectare grond aangeschaft in Nepal. In de strijd tegen ontbossing. Daarnaast zijn er in 2024 grote stappen gezet op het gebied van onderzoek naar genetica van de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant en de Rüppellsgier.

Met het project RoffaReefs zet Diergaarde Blijdorp zich dagelijks keihard in om het koraal in het Caraïbisch gebied te laten floreren. Terwijl er tegelijkertijd alles aan wordt gedaan om de Antilliaanse leguaan voor uitsterven te behoeden.

Ook in Nederland zit de Rotterdamse dierentuin niet stil. Zo worden er samen met tal van partners grote stappen gezet voor de herintroductie van de kroeskoppelikaan. Ook heeft Diergaarde Blijdorp afgelopen jaar afscheid genomen van plastic bekers en flessen en heeft heel Nederland mee kunnen leven met het opvangen en uitzetten van zeepaardjes en enkele zeldzame zeeschildpadden.

Aangezien Diergaarde Blijdorp zich meer en meer profileert als natuurherstelorganisatie, wordt wetenschap van steeds groter belang. Dit jaar zijn er enkele PhD projecten gestart onder meer rondom de zwaar bedreigde Rüppellsgier. In 2025 komen daar maar meerdere projecten bij. Waarvan één zich focust op ataxie problemen bij de Aziatische leeuwen en één op de rode panda.

Met al deze inspanningen draagt Diergaarde Blijdorp dag in dag uit bij aan een groenere toekomst voor mens en dier én vergroot zij de bewustwording onder het grote publiek. De behaalde resultaten van 2024 vormen een stevige basis voor tal van toekomstige projecten. Zowel in binnen- als buitenland.

Het eerste jaar als natuurherstelorganisatie.