Ga naar belangrijkste inhoud
ZkXJHyol0Zci9MUp

Afgelopen winter spoelden er tal van zeepaardjes aan. De onderkoelde diertjes werden gevonden door passanten en zijn uiteindelijk naar Diergaarde Blijdorp gebracht waar ze konden aansterken. Nu het zeewater weer warmer wordt, was het tijd om de diertjes uit te zetten.

Afgelopen maandag zijn vier kortsnuitzeepaardjes door medewerkers van Diergaarde Blijdorp en Stichting Anemoon teruggezet in de Oosterschelde. Net als bij het opvangen is ook bij het uitzetten zorgvuldig te werk gegaan. Zo zijn de diertjes niet direct te water gelaten, maar eerst in bakken geplaatst, waar ze konden wennen aan de temperatuur en het zoutgehalte van de Oosterschelde. Na dit zogenaamde ‘overwennen’ werd de bak met de diertjes ondergedompeld. Eenmaal in het ‘open water’, klampten de zeepaardjes zich direct vast aan stokken die ook gebruikt worden door sepia’s om hun eitjes te leggen.

ZkXJHyol0Zci9MUq

De laatste jaren komen er vaker zeepaardjes voor in en om Nederland. Een toename die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de opwarming van de Noordzee, waardoor hun verspreidingsgebied verschuift. Wat overigens maar weinig mensen weten, is dat zeepaardjes tot de vissen behoren. Het kortsnuitzeepaardje is hier de meest voorkomende soort. Tijdens en na stormen spoelen de diertjes soms aan. In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp krijgen ze vervolgens de kans om aan te sterken.

ZkXJIiol0Zci9MUr
ZkXKNiol0Zci9MWG

Het terugzetten van de zeepaardjes past niet alleen perfect in de missie en visie van Diergaarde Blijdorp, maar sluit ook naadloos aan op de huidige campagne Red de Onderwaterschatten. Waarmee de Rotterdamse dierentuin aandacht vraagt voor de bijzondere wereld onder het wateroppervlak.

Mocht u een zeepaardje vinden op het strand, neem dan altijd contact op met Diergaarde Blijdorp (0900-1857) of Ecomare Texel (0222-317741). Zij zorgen er vervolgens voor dat het diertje wordt opgevangen en waar mogelijk wordt uitgezet.