Beeld: Casper Douma (WWF-NL)
Wat ooit begon als experiment in het Oceanium in Diergaarde Blijdorp, groeide uit tot RoffaReefs. Een startup die zich inzet om het koraal te redden door middel van het kweken van vis. De op Bonaire beproefde methode blijkt zo succesvol dat opschalen noodzakelijk is. Als partner van het eerste uur, heeft Diergaarde Blijdorp RoffaReefs nu definitief opgenomen in haar Caribische hub. Een stukje Blijdorp op Bonaire.
Met de kennis en slagkracht van de Rotterdamse zoo wil RoffaReefs de o zo belangrijke stap van startup naar scale up maken. En dat is hard nodig. Met een ernstige koraalziekte die voortwoekert is de techniek van het van origine Rotterdamse bedrijf relevanter en urgenter dan ooit.
RoffaReefs oprichter Sander van Lopik zag jaren geleden al dat het wereldwijd niet goed gaat met het koraal. In plaats van het aanplanten van gekweekt koraal, besloot hij een andere oplossing voor het probleem te onderzoeken. Koraal is een levend organisme dat afhankelijk is van de vissen die het onderhouden. Zoals de bekende doktersvis. Door decennia van overbevissing, klimaatverandering en vervuiling, zijn er op veel plekken in de wereld minder vissen om het koraalrif te onderhouden en te laten floreren. Met alle gevolgen van dien.
In het Oceanium ontwikkelde hij een methode om visseneitjes te vangen, te kweken en weer uit te zetten bij het koraal. Na jaren van testen in de ‘gestuurde’ omgeving van een aquarium waagde RoffaReefs de stap naar Bonaire. Daar bleek na heel veel experimenteren dat de techniek ook op open zee toepasbaar is. Dankzij de hulp van de plaatselijke visserijcoöperatie Piskabon, natuurorganisaties als STINAPA, DCNA en WWF wist RoffaReefs de methode te perfectioneren en de eerste belangrijke resultaten te boeken.
Dit trok niet alleen de aandacht van tal van (natuur)organisaties maar ook van andere eilanden en in het Caribisch gebied die gebaat zijn bij de viskweekmethoden van RoffaReefs. Want gezond koraal vormt een natuurlijk en onmisbare barrière tegen een stijgende zeespiegel. Een grote en reële bedreiging voor de talrijke eilanden.
Ook Blijdorp zag als kweekvijver van deze viskweektechniek de perfecte manier om het recent gepresenteerde Masterplan 2050 in de praktijk te brengen. Een unieke kans om samen met de mensen van RoffaReefs bij te dragen aan soortbehoud en natuurherstel, buiten de poorten van de dierentuin. Iets wat naadloos aansluit bij de nieuwe missie en visie. Vandaar dat RoffaReefs vanaf heden het predicaat ‘part of Blijdorp conservation’ aan het logo toe mag voegen. Om deze bijzondere samenwerking te bekrachtigen brengt Blijdorp directeur Erik Zevenbergen een uitgebreid werkbezoek aan Bonaire. Om samen met Caribbean Hub programmamanager Tim van Wagensveld, de plaatselijke ‘vissermannen’ en tal van organisaties toe te werken aan toekomstbestendige koraalriffen wereldwijd.