Ga naar belangrijkste inhoud
ZqNIGx5LeNNTxgwW

Afgelopen zaterdag was het zover. Onder grote belangstelling opende Diergaarde Blijdorp een nieuwe publiekstrekker: de African Jungle volière. In dit grote verblijf krijgen tal van Afrikaanse vogels een plek. Een deel van de dieren is in beslag genomen door de douane.

Het verblijf dat mede mogelijk gemaakt is door de Vereniging Vrienden van Blijdorp bestaat uit twee ‘geschakelde’ volières. Ieder gedeelte heeft zijn eigen kleurrijke bewoners. Variërend van de groene toerako en de purperglansspreeuw tot dé hoofdbewoner: de grijze roodstaart.

ZqNFXh5LeNNTxgvF

Wat veel mensen niet weten is dat achter die vrolijk babbelende papegaai een heleboel dierenleed schuilgaat. Deze vogelsoort is namelijk de meest verhandelde vogel ter wereld. Alleen al tussen 1981 en 2001 zijn meer dan 1,3 miljoen exemplaren uit het wild gevangen om als huisdier te houden. Ook vandaag de dag gaat de wereldwijde handel in grijze roodstaarten gestaag door. Mede hierdoor wordt de soort met uitsterven bedreigd. Met de African Jungle volière vraagt de Rotterdamse dierentuin aandacht voor dit probleem.

ZqNH3R5LeNNTxgwS

In de nieuwe volière van Diergaarde Blijdorp krijgen de grijze roodstaarten de ruimte om de vleugels weer te strekken. De vogels zijn afkomstig uit een Franse dierentuin, waar ze meer en meer vergezeld werden van andere door de Franse overheid in beslag genomen soortgenoten. Met hun verhuizing naar Rotterdam krijgen de vogels de ruimte die ze verdienen. Verdeeld over de binnen- en buitenverblijven, beslaat de totale volière bijna 800 m2 vloeroppervlak. De hoogte van de volière is ruim 10 meter. Een heerlijke plek voor de talrijke nieuwe bewoners van diverse pluimage.

ZqNHzR5LeNNTxgwP

De nieuwe volière is mede tot stand gekomen door een gift van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Deze vereniging heeft rond de 5000 leden met een hart voor Diergaarde Blijdorp en ondersteunen de dierentuin met geld en goede wil. De afgelopen jaren droeg de vereniging bij aan onder meer de verblijven voor tijgers, olifanten, okapi’s, flamingo’s, ringstaartmaki’s en het Natuurbehoudscentrum. Ook draagt de vereniging bij aan de natuurbehoudsprojecten van Diergaarde Blijdorp in binnen- en buitenland.

ZqNIGx5LeNNTxgwW

Met de opening van de volière neemt Diergaarde Blijdorp de eerste stap naar de ontwikkeling van het impactgebied African Jungle. De komende jaren zal het gebied rondom de volière beetje bij beetje worden vormgegeven en een Afrikaanse invulling krijgen.