Ga naar belangrijkste inhoud

Blijdorp heeft in de afgelopen weken zes zeeschildpadden opgevangen. De dieren waren gestrand of gevonden in een visnet. Helaas overleed een van hen. Momenteel sterkt de rest aan in de Quarantaine van het Oceanium. Het doel is om de vijf volgend jaar uit te zetten in de omgeving waar zij vandaan komen.

In de vroege uurtjes op 19 oktober kwam de eerste zeeschildpad binnen in de Diergaarde. Het dier was gevonden door vissers vlakbij Walcheren en kreeg de naam Boeier, naar het schip waar ze op gevonden is. Boeier is een Kemps Ridley zeeschildpad, een ernstig bedreigde soort, die normaal gesproken alleen rond de golf van Mexico leeft. Na Boeier kwam ook nog Kemps schildpad Bløf binnen, die gevonden werd door een strandganger in Zoutelande. Helaas heeft zij het niet gered.

Vlak voor de feestdagen liep het letterlijk en figuurlijk storm bij onze kliniek. In vier dagen tijd spoelden maar liefst vier dikkopschildpadden aan op de Nederlandse stranden. Ernstig onderkoeld kwamen de diertjes aan in Diergaarde Blijdorp, waar ze een eerste check-up kregen. Na het maken van röntgenfoto’s, bloed prikken en het toedienen van onder meer calcium, zijn de schildpadjes ondergebracht in onze mariene quarantaine. Hier zijn ze stap voor stap opgewarmd naar een temperatuur van rond de 20 graden. Iedere dag maakte er weer eentje de overstap naar het grote bassin. Momenteel zwemmen de vier dikkopschildpadden gezamenlijk rond en gaat het naar omstandigheden goed met ze.

Overigens waren twee dikkopschildpadden bedekt met een dikke laag eendenmosselen. Deze zijn vakkundig verwijderd. De 800 gram en 1600 gram wegende eendenmossels zijn in een aquarium geplaatst en doen het ook uitstekend. Een aantal mosselen is voor onderzoek naar de VU gestuurd.