Ga naar belangrijkste inhoud

Op het strand van Dishoek werd opnieuw een dikkopschildpad gevonden. Het diertje was bedekt onder een dikke laag mossels. Bij aankomst in Diergaarde Blijdorp is direct begonnen met het verwijderen van de mossels. Dit bleek vrij eenvoudig te gaan. De mossels waren gehecht aan het schild, maar kwamen met wat kracht vrij snel los. Er zat tevens een visdraadje om de achterlijf van de schildpad waar de schelpjes zich wellicht aan hebben gehecht. Het arme diertje torste maar liefst 800 gram extra gewicht mee. Het is dezelfde soort schildpad die gister werd binnengebracht.

Waar Diergaarde Blijdorp eerder deze week de zorg voor een aangespoelde Kemps schildpad voor haar rekening nam, kreeg de Rotterdamse dierentuin vandaag wederom een nieuwe kostganger. Op het strand van ’s Gravenzande werd door oplettende voorbijgangers een dikkopschildpad gevonden.

Deze soort, ook wel bekend onder de naam onechte karetschildpad, behoort tot de grootste zeeschildpaddensoorten ter wereld. Volwassen exemplaren kunnen makkelijk meer dan 100 kilo worden. Het aangespoelde diertje is echter van kleinere aard en weegt iets meer dan een kilo. Waarschijnlijk is het schildpadje ongeveer twee jaar oud.

De dikkopschildpad is een van meest verspreide schildpadden ter wereld. Behalve in de poolzeeën komt hij in vrijwel alle oceanen voor. Toch komen strandingen in Nederland maar weinig voor. Met deze erbij staat de teller op vijftien. De laatste keer was in 2015 en ook die is destijds aangesterkt in de Rotterdamse dierentuin. De soort wordt door natuurbeschermingsorganisatie IUCN als kwetsbaar beschouwd.

Het schildpadje is achter schermen opgevangen in een speciale mariene quarantaine bij het Oceanium en onderzocht door de dierenarts. Het diertje was onderkoeld maar is verder onbeschadigd en redelijk actief. De komende dagen wordt het water waarin de schildpad ligt stapsgewijs verhoogd naar 25 graden. Eenmaal op de gewenste temperatuur wordt pas helemaal duidelijk hoe de schildpad eraan toe is. Als alles goed gaat, wordt ook de dikkopschildpad weer uitgezet in zijn natuurlijke habitat.