Ga naar belangrijkste inhoud

Waar het tot op heden voornamelijk Denemarken was waar dit jaar schildpadden aanspoelden, was het gisteren de beurt aan Hoek van Holland. Daar spoelde een onderkoelde dikkopschildpad aan. Het diertje is door de dierenambulance naar Diergaarde Blijdorp gebracht.

De aangespoelde dikkopschildpad, ook wel bekend onder de naam onechte karetschildpad, behoort tot de grootste zeeschildpaddensoorten ter wereld. Volwassen exemplaren kunnen makkelijk meer dan 100 kilo worden. Het aangespoelde diertje is echter van kleinere aard en weegt iets meer dan drie kilo.

De dikkopschildpad is een van meest verspreide schildpadden ter wereld. Ze leven voornamelijk in (sub)tropische zeeën. Strandingen in Nederland maar zelden voor. Tot vorige winter, toen werden er in korte tijd maar liefst zeven opgevangen in Diergaarde Blijdorp. De schildpad van zondag is de eerste van dit najaar. De soort wordt door natuurbeschermingsorganisatie IUCN als kwetsbaar beschouwd.

Het schildpadje is achter schermen opgevangen in een speciale mariene quarantaine bij het Oceanium en onderzocht door de dierenarts. Het diertje was onderkoeld en bleek een breuk in zijn schild te hebben. De komende dagen wordt het water waarin de schildpad ligt stapsgewijs verhoogd naar 25 graden en is het afwachten of het gehavende diertje het redt.

Diergaarde Blijdorp is de enige organisatie in Nederland die schildpadden mag opvangen én weer mag uitzetten. Afgelopen zomer bracht de dierentuin meerdere dieren terug naar hun natuurlijke habitat, waaronder de Azoren. Mensen die een schildpad vinden langs de Nederlandse kust, wordt verzocht altijd contact op te nemen met Diergaarde Blijdorp (0900-1857), optie 7. De dierentuin drukt mensen op het hart om aangespoelde (en dus verzwakte) schildpadden nooit zelf terug te zetten in zee.