Diergaarde Blijdorp heeft een lange geschiedenis met François-langoeren. De Rotterdamse dierentuin is de enige dierentuin in Nederland waar deze ernstig bedreigde Chinese apensoort te zien is. Met de komst van een nieuw mannetje zet Diergaarde Blijdorp wederom een belangrijke stap in het behoud van de soort. Dankzij een uitgekiend populatiemanagement programma proberen dierentuinen wereldwijd de soort namelijk voor uitsterven te behoeden.
François-langoeren komen van nature voor in de tropische regenwouden van zuidoost China en Vietnam. Door verlies van leefgebied en jacht nemen de aantallen van het ongeveer 60 centimeter grote aapje nog steeds af. Mede daarom is Diergaarde Blijdorp zeer opgetogen met de komst van de jonge man uit de Engelse Twycross Zoo. In Blijdorp had men tot voor kort alleen maar vrouwtjes. Er staat de man dan ook een warm onthaal te wachten. In het wild leven langoeren eveneens in groepen van meerdere vrouwtjes en veelal één of enkele mannen.
In het kader van het populatiemanagement programma en het opbouwen van een gezonde reservepopulatie in (Europese) dierentuinen, hoopt Diergaarde Blijdorp in de nabije toekomst weer kleintjes te mogen verwelkomen. De laatste François langoer die in de Rotterdamse dierentuin geboren werd, stamt namelijk alweer uit 2018. Leuk weetje: als François-langoeren geboren worden zijn ze knaloranje. Een nogal opvallende verschijning tussen de zwarte volwassenen.
Hopelijk zijn er snel weer oranje jongen te bewonderen in Rotterdam.