Ga naar belangrijkste inhoud
Erik Zevenbergen en Monique Paris tekenmoment

Al jaren werken Diergaarde Blijdorp en het internationale Institute for Breeding Rare and Endangered African Mammals (IBREAM) zeer nauw samen. Afgelopen week tekenden Monique Paris, Director and Co-founder van IBREAM en Erik Zevenbergen, Directeur-bestuurder Diergaarde Blijdorp, namens de twee organisaties een intentieverklaring om deze samenwerking te verdiepen en verder uit te bouwen. Dit alles om het ernstig bedreigde dwergnijlpaard voor uitsterven te behoeden.

Met zijn gedrongen uiterlijk oogt het dwergnijlpaard als een miniatuurversie van het alom bekende ‘grote’ nijlpaard. Dit maakt het een even geliefd als illuster dier. Vanwege zijn formaat is hij namelijk lastig te spotten in de dichte regenwouden waarin hij woont. Waardoor de exacte aantallen lastig te bepalen zijn. Een ding is echter zeker, en dat is dat de kleine reus onder druk staat vanwege habitatverlies en stropers. Volgens een ruwe schatting leven er nog maar 1000 nijlpaarden in het wild. Om het dwergnijlpaard te helpen overleven is meer kennis onontbeerlijk. Daarom gaan Diergaarde Blijdorp en IBREAM nog intensiever samenwerken.

Dwergnijlpaard Eveline

Vanwege de dichte bebossing waarin dwergnijlpaarden leven, heeft IBREAM met ondersteuning van Diergaarde Blijdorp recent een methode ontwikkeld om de opvallend onopvallende dieren effectiever op te sporen in het wild. Dit werd mogelijk door het inzetten van een speurhond die deels in Blijdorp was getraind. Vrijwel direct na aankomst van de hond en zijn begeleider, werden tal van sporen gevonden waarna wetenschappers camera’s konden plaatsen om belangrijke informatie over de dieren te vergaren. De informatie die nu actief verzameld kan worden varieert van verblijfplaatsen en routes tot de man/vrouw verhouding.   

Dwergnijlpaard Eveline

Met de nieuwe overeenkomst krijgt de samenwerking nog meer verdieping. Na het opsporen van de dieren, is het nu zaak om ze te kunnen volgen. Hoe bewegen deze illustere dieren zich door hun leefgebied en hoe kunnen we de bescherming van het leefgebied daarop aanpassen. Door een aantal dwergnijlpaarden te voorzien van een halsband met zender hopen de wetenschappers en overheden een nóg beter beeld van het verspreidingsgebied van de dieren te gaan krijgen. Teamleden van Diergaarde Blijdorp en IBREAM gaan in 2026 samen op expeditie naar het Tai National Park in Ivoorkust om de eerste dwergnijlpaarden een tracker om te doen. Met als ultieme doel; de bescherming van het dwergnijlpaard optimaliseren. De eerste testen met deze halsbanden zullen uitgevoerd gaan worden in Blijdorp bij het dwergnijlpaard Evelien. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke ontwerp van de halsband zo optimaal mogelijk is voordat de expeditie start.

ZTPVzBIAACMAxfVl

IBREAM en Blijdorp kunnen niet wachten om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan dit belangrijke natuurbehoudsonderzoek. Het dwergnijlpaard heeft een sleutelfunctie in het regenwoud. Ze zijn zadenverspreider van allerlei planten en bomen. Zaden die onontbeerlijk zijn voor het ecosysteem en onder andere de daar levende bedreigde apensoorten. De gevolgen van het verdwijnen van het dwergnijlpaard zijn dan ook niet te overzien.