Afgelopen winter ving Diergaarde Blijdorp tal van aangespoelde dikkopschildpadden op. Nu de destijds zwaar onderkoelde dieren weer op krachten zijn gekomen in de Rotterdamse dierentuin, was het tijd om ze terug te zetten. Bestemming van de gepantserde diertjes: de Azoren.
Met de vlucht in het verschiet zijn er in Blijdorp volop voorbereidingen getroffen. Zo zijn er speciale kistjes gebouwd waarin de schildpadden tijdens de vlucht op een comfortabele manier kunnen verblijven. In houten kisten krijgen de schildpadden een vochtig ‘matras’. Gehuld in een natte doek zullen de diertjes de vliegreis op een comfortabele manier doorbrengen.
En comfort is geen overbodige luxe aangezien de dieren een overstap moeten maken in Lissabon. Gelukkig voor hen is alles geregeld. Samen met een in dierentransporten gespecialiseerde vervoerder heeft Diergaarde Blijdorp het transport naar de Azoren tot in de puntjes voorbereid. Niets wordt aan het toeval overgelaten om te zorgen dat de dieren goed aankomen op Horta om vandaar het ruime sop te kiezen. Zo gaat er een medewerker van Blijdorp mee om ook ter plekke alles in goede banen te leiden.
Want het is niet slechts een kwestie van terug in zee zetten. De schildpadden worden namelijk uitgerust met speciale zenders. Deze zogenaamde trackers zijn door de Vrienden van Blijdorp geschonken om de gangen van de teruggezette dieren te volgen. Het is van het grootste belang om te achterhalen waarom de dieren afgelopen winter massaal aanspoelden. Was het toeval? Of heeft het met het veranderende klimaat en golfstromen te maken? Het kleine zendertje op het schild houdt nauwkeurig bij waar de ‘Rotterdamse’ dieren zich bevinden én waar het onverhoopt misgaat. Na verloop van tijd valt de zender vanzelf van het schild.
Diergaarde Blijdorp is momenteel druk bezig met het uitbreiden van de quarantaine aquaria.
Dit met het oog op de verwachte toename van aangespoelde schildpadden in de nabije toekomst.
Want dat strandingen steeds vaker voor gaan komen is vrijwel zeker het geval. En niet alleen in Nederland. Tegelijk met de Rotterdamse dierentuin, bracht ook het Engelse Sea Life Scarborough een dikkopschildpad terug naar zee.