Deze week was het zover. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kreeg officieel het stamboek van de Aziatische leeuw overgedragen. De huidige stamboekhouder Rikke Nielsen van de Aalborg Zoo uit Denemarken was recent speciaal overgekomen om haar kennis te delen. Na onder meer de Rüppellsgier, kroeskoppelikaan, Aziatische olifant, het kuifhert, de rode panda, Egyptische landschildpad en de vleet is dit wederom een soort waarvan Blijdorp het populatiemanagement programma beheert.
Met Jos Hartog als coördinator gaat Diergaarde Blijdorp voorop in de strijd om de zeer zeldzame Aziatisch leeuw voor uitsterven te behoeden. Momenteel leven er nog maar 600 exemplaren van dit magnifieke dier in het wild. Vrijwel allemaal in het Gir National Park in India. In dierentuinen wereldwijd leven ook nog 137 exemplaren. De totale wereldwijde populatie stamt af van ongeveer 30 (!) dieren. Hierdoor is het stamboek een onontbeerlijk en belangrijk instrument om een genetisch gezonde reservepopulatie veilig te stellen.
De reden dat Diergaarde Blijdorp erg trots is om het stamboek te beheren is tweeledig. Gedreven door de nieuwe missie en visie wil de Rotterdamse dierentuin zich niet alleen inzetten voor natuurherstel en soortbehoud in de vorm van een gezonde reservepopulatie, maar ook in het gebied van herkomst. Daarnaast is dit al het derde ‘Indiase’ stamboek dat de Rotterdamse dierentuin beheert. Naast de Aziatische olifant en rode panda. Blijdorp is daardoor goed thuis in de cultuur, de mogelijkheden en de (bureaucratische) onmogelijkheden binnen de grootste democratie ter wereld. Met alle voordelen van dien.
Afgelopen jaar heeft Diergaarde Blijdorp haar Masterplan 2050 gepresenteerd. Niet alleen gaat de dierentuin zich meer op projecten in het buitenland richten, het zet zich tevens in om eigenhandig een tiental dier- en plantsoorten voor uitsterven te behoeden. Met de Aziatische leeuw voegt de dierentuin feitelijk een elfde soort aan dat lijstje toe. De eerste stappen om ook zelf voor nageslacht te zorgen, zijn recent genomen met de introductie van de ‘oudere’ leeuwin Lalana en jongere Reena aan de jonge leeuw die sinds een paar maanden in Blijdorp verblijft. Na deze succesvolle kennismaking is er hoop op een aantal gezonde welpjes in de nabije toekomst. Alvorens het zover is, zet Diergaarde Blijdorp zich dagelijks in om de toekomst van deze prachtige soort veilig te stellen.