Ga naar belangrijkste inhoud

De Sumatraanse reuzenaronskelk, beter bekend als de reuzenpenisplant, staat in bloei in de monumentale Victoriaserre in Blijdorp. Deze plant wordt al jaren achter de schermen als knol verzorgd door de botanische afdeling. De bloei is bijzonder, want dat gebeurt niet vaak! Een enkele plant bloeit eens in de 5 a 10 jaar. Deze soort, de Amorphophallus titanum, bloeide zelfs in 1963 in Blijdorp voor het laatst! Daarna is de plant een tijd niet meer in de collectie geweest tot een jaar of acht geleden.

BIJZONDERE BLOEIWIJZE

De bloemknop ontwikkelt zich volledig in twee weken waarna het schutblad zich na drie dagen opent. Met haar hoge bloeiwijze (de spadix) en fantastisch mooi rood schutblad verspreidt ze een penetrante aasgeur. Dit trekt diverse insecten aan die een hun rol vervullen als bestuivers.

Mannelijke en vrouwelijke bloemen zijn gescheiden en bloeien op verschillende dagen om zelfbestuiving te voorkomen. Eerst komen de vrouwelijke bloemen tot bloei, een paar dagen later de mannelijke bloemen.

KORTE BLOEI

De bloeiwijze stort na 2 tot 3 dagen in. Voor een fotomoment moet je dus snel zijn. Na een succesvolle bestuiving ontwikkelen er zich tientallen vruchten met 1 tot 2 zaden per vrucht. Dit cluster rijpt in de komende 6 tot 12 maanden.

De reuzenaronskelk is in haar bladstadia vaak te bewonderen in de Victoriaserre. Blijdorp heeft meerdere exemplaren van verschillende leeftijden in haar collectie.

BEDREIGING

In het wild komt de plant voor op de westelijke flanken van de berghellingen op West-Sumatra in Indonesiƫ. Reuzenaronskelken worden bedreigd door handel en vernietiging van het regenwoud voor oliepalmplantages.