Ga naar belangrijkste inhoud

Donderdag 5 september stonden alle seinen op groen om de twee nieuwe tijgers (Geram en Nonja) bij elkaar te introduceren. Tijgerin Nonja vertoonde duidelijke signalen van krolsheid. Doorgaans een goed moment om man en vrouw aan elkaar voor te stellen. Het is echter wel zo dat introducties bij katachtigen veelal niet zonder slag of stoot gaan. Zo bleek ook deze keer. De introductie eindigde in een gevecht. Een dag later bleek dat tijgerin Nonja aan verwondingen die ze daarbij opliep was overleden.

Doodsoorzaak snel bekend

In de ochtend troffen de dierverzorgers het negen jaar oude vrouwtje levenloos aan in haar verblijf. Naast een paar oppervlakkige verwondingen, bleek de tijgerin bij nader onderzoek een bloeding aan haar long te hebben. Hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een hoektand van de man. De kwetsuur was door haar vacht echter niet direct waar te nemen. Toen de introductie donderdag ontaarde in een gevecht, hebben de verzorgers er alles aan gedaan om de twee dieren te scheiden. Hetgeen uiteindelijk lukte, maar toen bleek de schade achteraf al berokkend. Het vrouwtje is naar de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht gebracht voor autopsie waar de longbloeding als doodsoorzaak is vastgesteld.  

De verslagenheid in Diergaarde Blijdorp is groot. Niet in de laatste plaats omdat er vorig jaar nog een succesvolle introductie bij de Aziatische leeuwen plaats heeft gevonden. Toch is het aan elkaar voorstellen van grote katten nooit zonder gevaar. Zeker in het geval van solitair levende dieren als de Sumatraanse tijger. Daarom wordt er altijd zeer zorgvuldig getimed en gaan er heel veel voorbereidingen aan vooraf. Zo waren de dieren eerder al van verblijf gewisseld om aan elkaars geur te wennen. Ook werd er deze keer uiteraard weer gewacht tot het vrouwtje krols en ontvankelijk voor het vijf jaar oude mannetje Geram was. Jammer genoeg bleek dit in dit geval allemaal niet te helpen en toonde het mannetje direct zijn dominantie.

De klap is niet alleen groot voor Blijdorp, maar ook voor de soort. Van deze tijgersoort leven er nog maar 350 in het wild. Dierentuinen wereldwijd doen er alles aan om dit majestueuze dier voor het nageslacht te behouden en een gezonde (reserve)populatie op te bouwen. Over de toekomst van het fokken met Sumatraanse tijgers bij Blijdorp, gaat de Rotterdamse dierentuin in gesprek met de stamboekhouder van deze soort.