Ga naar belangrijkste inhoud
ZQMf0RIAACMAlgix

In Blijdorp proberen we zoveel mogelijk te werken met duurzame energie. Zo is veel van onze verlichting vervangen door ledverlichting. Ook wekken we onze eigen energie op met onder andere de zonnepanelen op het dak van het Oceanium en verwarmen we de Krokodillenrivier met de houtsnipperkachel.

Blijdorp is binnen de dierentuinwereld een voorloper als het gaat om het introduceren van ledverlichting. Daarom deden we mee aan het Illuminate-project. Dit is een Europees project met als doel het besparen van energie en kosten.

Op tien verschillende locaties is de traditionele verlichting vervangen, het gaat om ruim duizend lampen. Daarmee besparen we dertig procent energie, zo’n 170.650 kWh, net zoveel als normaal in bijna vijftig huishoudens aan energie wordt verbruikt en zo’n 38.000 euro per jaar. Dit is een voorbeeld waarbij Blijdorp duurzamer wordt en geld bespaart.

Sinds januari 2004 prijkt een grote zonne-energiecentrale op het dak van het Oceanium, dat was toen de grootste zonne-energiecentrale van Nederland binnen de bebouwde kom. Het dak is voorzien van 3.400 zonnepanelen, die voldoende elektriciteit kunnen opwekken voor zo’n ruim honderd huishoudens. In een dierentuin draait natuurlijk alles om de dieren en daarom wordt de zonne-energie direct toegepast in het Oceanium om het verblijf van de pinguïns te koelen. Daarnaast heeft het project door de zichtbaarheid ook een belangrijke educatieve functie. Om nog meer zonne-energie op te kunnen wekken, wordt het zonnedak in 2024 compleet vervangen. Hierna kunnen we namelijk twee keer zo veel zonne-energie opwekken als met ons huidige zonnedak.

ZTp-hBEAACMAXGsH

De krokodillen van Blijdorp zitten er warmpjes bij dankzij de houtsnipperkachel die naast de Krokodillenrivier staat. Deze cv-ketel gebruikt houtsnippers in plaats van fossiele brandstoffen. Dat is beter voor het milieu. De houtsnippers zijn afkomstig van houtzagerijen op de Veluwe en snoeirondes van de Gemeente Rotterdam. Hier rooien ze, op verantwoorde wijze, bomen voor de houtzagerij. Nadat de planken zijn gezaagd, blijven er altijd resten hout over en deze komen terecht in de houtkachel van Blijdorp. De kachel heeft een vermogen van 350 kilowatt en verstookt ongeveer 1.500 m3 houtsnippers per jaar. De energie die we hiermee opwekken komt ongeveer overeen met een gemiddeld energieverbruik van negentig huishoudens (108.000 m3 gas). Zo bespaart Blijdorp dus heel wat fossiele brandstof.

Ook is onze houtkachel relatief schoon als het gaat om uitstoot. De kachel heeft namelijk een verbrandingsrendement van negentig procent. Er ontstaat dus weinig rook en fijnstof. Alle gassen die wel vrijkomen, worden niet zomaar uitgestoten. Ze worden namelijk eerst gefilterd cycloonreiniger.

Blijdorp bespaart ook als het gaat om de uitstoot van CO2 door gebruik te maken van onze warmte-koudeopslag. In de winter slaat Blijdorp de koude lucht op om dit in de zomer te gebruiken. In de zomer doen we precies het omgekeerde; we vangen dan de warme lucht op en gebruiken dit in de winter. Met de huidige warmte-koudeopslag kunnen we het Oceanium en de gehele entree, inclusief [RR1] restaurant de Lepelaar, verwarmen of koelen. Als de volle capaciteit in de toekomst wordt benut, besparen we zo’n 751 kg uitstoot van CO2 per jaar. Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van honderd huishoudens.

ZTp-XBEAACUAXGpF

In Blijdorp hebben we beschikking tot een volledig elektrische auto, namelijk de BMW i3. Naast dat deze auto geen fossiele brandstoffen gebruikt om te kunnen rijden, is deze ook op andere manieren duurzaam. Er is bij de productie van deze auto namelijk zo goed als mogelijk rekening gehouden met duurzaamheid. De energie die nodig is om de auto te produceren bestaat bijvoorbeeld voor 100% uit windenergie. Daarnaast zijn veel van de onderdelen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en bestaat 34% van de bekleding uit gerecyclede petflessen.

Behalve alleen binnen de tuin, willen we ook buiten de tuin een steentje bijdragen aan het verminderen van CO₂-uitstoot. Blijdorp wil de bezoeker stimuleren tot zorg voor de natuur en heeft daarom tien oplaadpunten waar bezoekers hun auto op kunnen laden. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam. In 2024 komen er zelfs meer laadpunten bij. Aan het eind van een heerlijk dagje uit, rij je zorgeloos terug naar huis!

ZTp-whEAACMAXGw7

De energie die Blijdorp op dit moment inkoopt bestaat uit zonne-energie die opgewekt is in Europa. Vanaf 2024 stappen we over naar meer lokale energie; windenergie die opgewekt is in Rotterdam. De energie die we gebruiken in de vorm van gas, wordt volledig gecompenseerd door in CO2-reducerende projecten te investeren. Een ander doel voor de toekomst is dat Blijdorp over tien jaar volledig klimaatpositief is. Dit betekent dus dat we meer broeikasgassen uit de atmosfeer wegnemen dan dat we uitstoten.