Ga naar belangrijkste inhoud
ZSAbzBEAACMAjJ63

In Blijdorp proberen we zo duurzaam mogelijke voeding aan te bieden. Dit geldt niet alleen voor de voeding van de dieren, maar ook voor het aanbod aan bezoekers bij onze horecagelegenheden. Daarnaast houden we rekening met de verpakkingsmaterialen die we gebruiken.

De productie van vlees en zuivel zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Om het milieu en dieren te sparen, kan je er voor kiezen om vlees en misschien zelfs zuivel en eieren volledig weg te laten uit je dieet. Ook als je Blijdorp bezoekt, kan je kiezen voor een vegetarische of veganistisch optie. Zo zijn onze kroketten bijvoorbeeld veganistisch en de saucijzenbroodjes vegetarisch. Daarnaast besteden we jaarlijks aandacht aan de Week Zonder Vlees. De producten die we aanbieden waarin vlees zit verwerkt, zijn altijd met oog voor dierenwelzijn en milieu.

Naast dat we ons in Blijdorp bezighouden met duurzame voeding, houden we rekening met verpakkingen. Zo hebben we een biobased disposable lijn waar bijvoorbeeld de rietjes en bekertjes onderdeel van zijn. Deze zijn gemaakt van melkzuur, een plantaardige stof (PLA). Ook hebben we bijvoorbeeld sausbakjes die zijn gemaakt van suikerriet. Vanaf 1 januari 2024 geldt voor Blijdorp de SUP-wetgeving. Dit houdt in dat alle kartonnen koffiebekers met plastic coating vervangen dienen te worden voor een legitiem alternatief. Hier is de Diergaarde op dit moment druk mee bezig. Door geen plastic te gebruiken, probeert Diergaarde Blijdorp bij te dragen aan een schonere wereld.

Ook de Blijdorp-bewoners krijgen duurzame voeding voorgeschoteld. Zo wordt er bijvoorbeeld bladafval van potrozenkwekerijen in de omgeving opgehaald; ongeveer 2.500 kilo per week. Het is een delicatesse en vormt een verrijking van het voedsel voor onder andere de okapi’s. Maar ook de giraffen, gorilla’s, zwarte neushoorns en andere bewoners zijn er dol op. Het is een heel smakelijk zoet hapje en het is ideaal, want de bladeren zijn niet giftig en bevatten nauwelijks tot geen bestrijdingsmiddelen. De bestrijding van insecten gaat namelijk vooral biologisch.

Andere Blijdorp-bewoners die duurzame voeding krijgen, zijn de zeeleeuwen. Zij krijgen namelijk uitsluitend haring met het MSC-keurmerk. Dit is een keurmerk voor duurzaam gevangen vis van de Marine Stewardship Council (MSC). In 2010 zijn alle dierentuinen, die onderdeel uitmaken van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, overgegaan op duurzaam geproduceerde soja (43.000 kilo soja per jaar) in diervoeding.

ZQRhzRIAACQAmB9F

Als het gaat om voeding, is het doel dat het gehele aanbod in Blijdorp minimaal negentig procent plantaardig is. De overige tien procent komt dan niet uit de intensieve veehouderij, maar is bijvoorbeeld wild, bevat een keurmerk of is biologisch. Daarnaast houden we rekening met eventuele toekomstige innovaties op het gebied van voeding. Zo zouden we in de toekomst mogelijk producten op basis van insecten, kweekvlees of 3D-geprint vlees aan kunnen bieden.