Ga naar belangrijkste inhoud

Omdat Annam waterschildpadden zo zeldzaam zijn, is nog niet veel bekend over hoe ze in het wild leven. De meeste kennis van het gedrag, het dieet en de voortplanting van deze dieren komt uit dierentuinen. We weten wel dat wilde Annam waterschildpadden zich tijdens droge periodes ingraven aan de voeten van bamboescheuten om niet uit te drogen. Ze doen dus eigenlijk een soort ‘zomerslaap’. Helaas was dit ook bekend bij jagers. Zij staken daarom scherpe punten in de grond langs de bamboescheuten, totdat ze een geluid hoorden dat klonk als een klap op een schild.

Mauremys annamensis
Levensduur

± 46 jaar

Lengte

♀ maximaal 28,5 centimeter

♂ maximaal 23 centimeter

Gewicht

♀ maximaal 2.100 gram

♂ maximaal 1.750 gram

VoedselVoornamelijk vlees, soms ook planten
Zwanger80 – 130 dagen
Volwassen met5 – 7 jaar
Aantal jongen per keer4 – 7 eieren
Ik ben eenReptiel
Aantal in het wild0 – 100 dieren leven er nog in het wild
Bedreigingsniveau
Ernstig bedreigd

De Annam waterschildpad vertoefde vroeger graag in rijstvelden. Rijstplanten groeien namelijk in water, waar de schildpadden ook hun prooien vinden. Maar omdat de schildpadden de rijstplanten vertrapten, zagen de boeren de schildpadden als dreiging voor hun oogst. Daarom besloten ze op de Annam waterschildpadden te jagen. Mede hierdoor is het aantal Annam waterschildpadden in het wild drastisch afgenomen.

Een andere belangrijke reden dat de Annam waterschildpad ernstig bedreigd is, is de handel op Vietnamese markten. Schildpaddenjagers vingen de schildpadden bij bosjes en namen ze mee naar de markt, waar ze veel geld opleverden. Mensen kochten ze namelijk als huisdier of zelfs omdat ze dachten dat het schild medicinale krachten had. Maar die schildpaddenjagers vinden zelf ook de laatste jaren bijna geen Annam waterschildpadden meer. Ze zijn bijna allemaal weggevangen uit het wild.

De Annam waterschildpadden hebben een verwarmd terrarium in het Natuurbehoudscentrum. Daarin staat een laag water om in te zwemmen, en een paar rotsen om op te liggen. Boven de rotsen hangen ook warmtelampen. Maar het grootste deel van de Annam waterschildpadden zit achter de schermen. Diergaarde Blijdorp doet mee aan het populatiemanagement programma om een reservepopulatie in stand te houden.