Ga naar belangrijkste inhoud

De Aziatische olifant is het grootste landdier van Azië, en is met zijn dikke grijze huid en lange slurf een van de bekendste dieren ter wereld. Wist je dat er in de slurf van de olifant zo'n 100.000 spieren zitten? Toch heeft deze krachtpatser onze hulp nodig om te overleven. Zijn natuurlijke leefgebied wordt namelijk ernstig aangetast en versplinterd door de toenemende houtkap en verstedelijking. Diergaarde Blijdorp zet zich daarom als coördinator van het Europese populatiemanagement programma in voor het behoud van de olifant.

Elephas maximus
Levensduur

ongeveer 50 jaar

Hoogte

Schouder hoogte: ongeveer 3 meter.

Lengte

Lengte: ongeveer 5 meter

Gewicht

♀ zo’n 3.000 tot 4.000 kg.

♂ tot zo’n 6.000 kg

VoedselGrassen en bladeren
Zwanger22 maanden
Volwassen met10 - 15 jaar
Aantal jongeren per keer1
Ik ben eenZoogdier
Let op48,000 - 52,000 dieren leven er nog in het wild
Bedreigingsniveau
Bedreigd

Olifanten vind je zowel op het Afrikaanse als op het Aziatische continent. Tussen de soorten olifanten zijn er duidelijke verschillen. Zo zijn de oren bij de Aziatische olifant een maatje kleiner, net zoals de slagtanden; deze zijn bij de vrouwtjes niet eens van buitenaf te zien. Daarnaast heeft de slurf maar één "vinger" in plaats van twee. Verder hebben ze meer teennagels dan hun Afrikaanse familie. Aziatische olifanten hebben 5 nagels aan de voorpoot, en 4 aan de achterpoot, terwijl dat er bij de Afrikaanse olifant maar 3 zijn. 

Het zoeken naar voedsel en water wordt steeds moeilijker voor de Aziatische olifant, omdat de bos- en weide-gebieden waar ze in leven steeds kleiner worden. Daarnaast ontstaan er steeds meer barrières tussen de verschillende gebieden waar ze leven, onder andere door wegen, sporen, plantages en steden. Zo komen olifanten steeds vaker in contact met mensen, wat vaak leidt tot problemen. Zo eten olifanten, bij gebrek aan hun natuurlijke voedsel, de suikergewassen van de boeren op. Die boeren proberen de olifanten daarvoor weer te verjagen. Om de olifanten te weer genoeg ruimte te geven, zonder dat ze een gevaar vormen voor mensen, zullen hun leefgebieden weer aan elkaar verbonden moeten worden.

De Aziatische olifant is door heel Zuidoost-Azië verspreid. Ze komen van nature voor in tropische regenwouden en graslanden. Helaas is door houtkap en uitbreiding van landbouw- en stedelijk gebied het leefbebied van de olifanten drastisch verkleind en versnipperd. Ze zijn nog te vinden in India, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Indonesië.

...De olifant zijn slurf gebruikt als snorkel wanneer hij zwemt?

...Een olifantenman een bul heet en een vrouwtje een koe?

De vraag

Welk dier in Blijdorp heeft de meeste verzorging nodig?

Dierverzorger Marleen zegt

Dat zijn natuurlijk de olifanten. Ze eten en poepen veel. Alleen het schoonmaken van het verblijf is dus al een hele opgave. Daarnaast krijgen de olifanten ook veel training om te zorgen dat wij als verzorgers ze ook goed kunnen blijven verzorgen. Dat vergt ook enorm veel tijd.

Er zijn verschillende ondersoorten van de Aziatische olifant. Deze ondersoorten komen ieder uit een ander gebied, zoals de Indische olifant, de Sri Lanka olifant en de Sumatraanse olifant. Deze ondersoorten zijn verre familie van elkaar, maar zijn zich na verloop van tijd beter gaan aanpassen aan het gebied waar ze van nature in voorkomen. In gevangenschap worden deze ondersoorten soms  gekruisd, omdat vaak niet genoeg bekend is over de verschillen tussen de ondersoorten en de afkomst van de dieren die in de dierentuin leven. Diergaarde Blijdorp doet onderzoek naar de genetische samenstelling en diversiteit van de Aziatische olifanten in gevangenschap. Zo kunnen de verre families apart gehouden worden van elkaar, om later op de juiste plek terug te zetten in het wild. 

In Diergaarde Blijdorp leeft een familiegroep, net zoals in hun natuurlijke leefomgeving. De familiegroep in ons park bestaat uit een oude koe met haar dochter en kleindochter en hun zonen.