Ga naar belangrijkste inhoud

Aziatische olifant India

De Aziatische olifant is het grootste landdier van Azië, en is met zijn dikke grijze huid en lange slurf een van de bekendste dieren ter wereld. Wist je dat er in de slurf van de olifant zo'n 100.000 spieren zitten? Toch heeft deze krachtpatser onze hulp nodig om te overleven. Zijn natuurlijke leefgebied wordt namelijk ernstig aangetast en versnipperd door de toenemende houtkap en verstedelijking. Diergaarde Blijdorp zet zich daarom als coördinator van het Europese populatiemanagement programma in voor het behoud van de olifant.

Elephas maximus
ZLfMyxIAACIAY4Bh
Levensduur

60 - 70 jaar

Hoogte

♀ 2,5 meter

♂ 3 meter

Lengte

5,5 - 6,5 meter

Gewicht

♀ 3.000 - 4.000 kilogram

♂ tot 6.000 kilogram

VoedselGrassen en bladeren
Draagtijd22 maanden
Volwassen met10 - 15 jaar
Aantal jongen per keer1
Ik ben eenZoogdier
Aantal in het wild48.000 - 52.000
Bedreigingsniveau
Bedreigd

Aziatische olifanten zijn grote, stevig gebouwde dieren. Ze onderscheiden zich van hun Afrikaanse verwanten met hun kleinere flaporen, bolle rug en hun slurf, die aan het uiteinde één ‘vinger’ heeft. Beide soorten Afrikaanse olifanten hebben er twee. Bij de Aziatische olifant hebben doorgaans alleen mannetjes zichtbare slagtanden.

...De olifant zijn slurf gebruikt als snorkel wanneer hij zwemt?

...Een olifantenman een bul heet en een vrouwtje een koe?

Aziatische olifanten komen van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Ze zijn tegenwoordig te vinden in India, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Cambodja, Vietnam, Maleisië en Indonesië. Er zijn enige verschillen tussen de Aziatische olifanten van het vasteland en de eilanden waar ze voorkomen. Deze olifanten behoren daarom tot verschillende ondersoorten.

Zt6t8xoQrfVKl15l

Aziatische olifanten leven in familiegroepen onder leiding van de 'matriarch', doorgaans de oudste vrouw van de groep. De mannetjes leven op zichzelf of in kleine mannengroepen. Samen leggen ze grote afstanden af op zoek naar eten. Ze eten gemiddeld 16 uur per dag, wat neerkomt op een gemiddelde van 100 - 150 kilo aan planten. Al dat eten zorgt ervoor dat oude planten plaats maken voor nieuwe. Terwijl ze eten, bemesten de olifanten ook gelijk de planten. Onverteerde zaden in de poep, die zijn meegereisd met de olifant, kunnen ook op een nieuwe plek ontkiemen. Olifanten zijn dus onmisbaar voor hun leefomgeving.

ZxddFoF3NbkBXy5e

Het zoeken naar voedsel en water wordt steeds moeilijker voor de Aziatische olifant, omdat de bossen en graslanden waar ze leven steeds kleiner worden. Daarnaast ontstaan er steeds meer barrières tussen de verschillende gebieden waar ze leven, onder andere door wegen, sporen, plantages en steden. Zo komen olifanten steeds vaker in contact met mensen, wat vaak leidt tot problemen. Zo eten olifanten bijvoorbeeld de gewassen van de boeren op bij gebrek aan natuurlijk voedsel. Die boeren proberen de olifanten daarvoor weer te verjagen. Zo ontstaan er conflicten tussen mensen en olifanten.

mestsample Aziatische olifant India

Om mensen en olifanten weer in harmonie met elkaar samen te laten leven, is het belangrijk dat de leefgebieden van olifanten weer aan elkaar verbonden worden. Dit doet men met zogenaamde ‘corridors’ – groene verbindingen die obstakels zoals wegen doorkruisen. Om de effectiviteit van die verbindingen te meten, doet Diergaarde Blijdorp onderzoek in India. Met DNA-monsters uit mest analyseren de onderzoekers welke olifanten er in welk gebied aanwezig zijn en dus ook of er dieren zijn overgestoken uit andere gebieden. Zo weten we steeds beter hoe we de Aziatische olifant kunnen beschermen.

De Aziatische olifanten in Blijdorp hebben een ruim verblijf, waar veel variatie voor de olifanten is aangebracht. De olifanten hebben meerdere speeltoestellen en een aantal voerruiven waar ze met hun slurf in kunnen om er hooi uit te halen. Buiten hebben de olifanten ook een waterpartij om af te koelen op warme zomerdagen. In hun binnenverblijf is een zandvloer aangebracht zodat de olifanten op een zachte ondergrond kunnen slapen.