Ga naar belangrijkste inhoud

ZbpTNBAAACIAXhOu

Diergaarde Blijdorp is niet alleen een monumentale dierentuin, maar ook een erkende botanische tuin. Verspreid over het park vind je een indrukwekkende collectie van bomen, struiken en planten uit alle windstreken. Deze groene rijkdom speelt een cruciale rol in de natuurlijke leefomgevingen van onze dieren en draagt bij aan natuurbehoud en biodiversiteit.

Dankzij de diverse plantencollectie is Blijdorp een groene oase in het hart van Rotterdam, beter bekend als de groene longen van de stad.

Z6sH8pbqstJ9-dpP

Bomen en struiken zijn de kroonjuwelen van tuinen en groene omgevingen. Met hun indrukwekkende omvang en tijdloze aanwezigheid geven ze karakter aan hun omgeving. Ze worden ook wel monumenten van de natuur genoemd, als filters van fijnstof, als leveranciers van hout en vruchten en als essentiële grondstoffen. Daarmee vormen ze een onmisbaar element in ons dagelijks leven.

Daarnaast spelen bomen een cruciale rol in het creëren van een gezond en leefbaar klimaat. Ze bevorderen de biodiversiteit, ondersteunen ecologische gemeenschappen en bieden verkoeling in stedelijke gebieden—iets wat steeds belangrijker wordt in een veranderend klimaat. Ook in Diergaarde Blijdorp zijn bomen al decennialang een integraal onderdeel van het landschap. Sinds de jaren ’40 is hier een rijke en diverse bomenverzameling ontstaan, zorgvuldig opgebouwd met het ‘wijker en blijver’-systeem. Dit zorgde ervoor dat snelgroeiende soorten ruimte maakten voor een gevarieerde, botanische collectie die de dierentuin verrijkte.

Zl8SA5m069VX1cf_

In de jaren ’90 ondergingen Europese dierentuinen een grote transformatie. Nieuwe inzichten over dierenwelzijn zorgden ervoor dat verblijven ruimer werden en steeds meer omringd werden door natuurlijk groen. Ook Blijdorp volgde deze ontwikkeling, waarbij bomen en beplanting een essentiële rol kregen in het creëren van een natuurlijke, diervriendelijke leefomgeving. Zo verrijken bomen niet alleen de beleving van bezoekers, maar dragen ze ook actief bij aan het welzijn van de dieren.

Voor het eerst werd de samenhang tussen planten en dieren zichtbaar gemaakt. Informatieve borden, rondleidingen en speciale activiteiten brachten bezoekers dichter bij de relatie tussen flora en fauna. De collectie sloot steeds beter aan op de continenten en leefgebieden in de dierentuin, waardoor educatie over planten en hun natuurlijke omgeving een vast onderdeel werd van de Blijdorp-ervaring.

Sinds de vestiging van de Rotterdamsche Diergaarde in de Blijdorp-polder in 1940 is de botanische collectie alleen maar gegroeid. Van soorten uit gematigde streken tot tropische gewassen: de diversiteit aan bomen en struiken blijft zich uitbreiden. Vandaag de dag zijn groene ruimten in steden belangrijker dan ooit. Ze vergroten de biodiversiteit, bieden rust en welzijn aan stadsbewoners en zorgen – in ons geval – voor een nog mooiere en groenere Blijdorp voor mens én dier.

Steeds vaker wordt er een beroep gedaan op botanische tuinen met uitgebreide collecties om bij te dragen aan het behoud van bomen en struiken in de natuur, bijvoorbeeld door materiaal voor onderzoek aan te bieden of bedreigde soorten in ex-situ collecties te behouden. Om deze rol te benadrukken, heeft de Botanische Afdeling een nieuwe lijst samengesteld van alle bomen, struiken en houtige gewassen in Diergaarde Blijdorp, zowel in de buitenruimte als in de tropische kassen. Deze lijst helpt niet alleen bij bezoekersbeleving, educatie en onderzoek, maar versterkt ook onze bijdragen aan netwerken zoals Botanic Gardens, Conservation International (BGCI), en andere relevante organisaties. Met accreditaties van BGCI (2019), Arbnet level II (2020) en NDV (2021), zal de publicatie van de soortenlijst zeker bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze keurmerken en het Masterplan 2050 van Blijdorp.