Ga naar belangrijkste inhoud

De Egyptische landschildpad is één van de kleinste landschildpadden ter wereld. Hij is perfect aangepast aan één van de meest onherbergzame plaatsen ter wereld: het noordoosten van de Sahara. Hoewel hij dus van nature gedijt onder extreme omstandigheden, is het toch één van de meest bedreigde schildpadden ter wereld. Als coördinator van het Europese populatiemanagement programma voor de Egyptische landschildpad zet Diergaarde Blijdorp zich daarom in om dit zeer zeldzame reptiel te beschermen.

Testudo kleinmanni
Levensduur

Onbekend, waarschijnlijk meer dan 50 jaar

Lengte

10 centimeter

Gewicht

200 – 300 gram

VoedselGrassen en groentes
Nesttijd3 – 4 maanden
Volwassen met5 jaar
Aantal jongen per keer1 – 5 eieren
Ik ben eenReptiel
Aantal in het wild± 7.500
Bedreigingsniveau
Ernstig bedreigd

De Egyptische landschildpad is te herkennen aan zijn korte, stevige poten en koepelvormige schild. Met zijn zandbruine kleur valt hij nauwelijks op in de woestijnachtige gebieden waar hij in voorkomt. Zijn bek is bedekt met een hoornlaag, en is daardoor zeer geschikt om taaie planten mee af te bijten.

Egyptische landschildpadden komen oorspronkelijk voor in Libië en Egypte, van de Middellandse Zee tot zo’n 120 kilometer landinwaarts. Daar leven ze in vooral in struiksavannes en halfwoestijnen, waar nog wel genoeg planten groeien om te eten.

In de jaren ’80 en ’90 werd de Egyptische landschildpad gezien als een populair huisdier. Hierdoor zijn ze massaal weggevangen uit het wild en overgevlogen naar Europa. Hierdoor is de wilde populatie drastisch afgenomen. Daarnaast overleefden veel landschildpadden het niet als huisdier omdat ze onder de verkeerde omstandigheden werden gehouden.

In het wild voeden Egyptische landschildpadden zich met grassen die droogtebestendig zijn. Maar deze grassen worden ook gegeten door de geiten en schapen van de lokale bevolking. Omdat er steeds meer vee is, blijft er weinig gras over voor de Egyptische landschildpadden. Hierdoor zijn ze uit veel gebieden al verdwenen. Omdat Egyptische landschildpadden zich maar langzaam voortplanten, kan de populatie zich moeilijk herstellen.

Diergaarde Blijdorp coördineert het populatiemanagement programma voor de Egyptische landschildpad. Het doel daarvan is om een gezonde reservepopulatie op te bouwen. Daarvoor werken we samen met andere Europese dierentuinen en worden er dieren uitgewisseld. Zo proberen we de juiste matches te maken tussen schildpadden om te zorgen voor gezonde nakomelingen. Daarnaast stellen we de richtlijnen op voor het houden en verzorgen van Egyptische landschildpadden in dierentuinen. Daarmee behouden we de soort en voorkomen we dat deze ernstig bedreigde diersoort uitsterft.

De Egyptische landschildpadden in Blijdorp beschikken over een terrarium met een leembodem en rotsen om zich onder te verstoppen. Het verblijf heeft een lage luchtvochtigheid en is zodanig verwarmd dat de omstandigheden lijken op het klimaat van hun natuurlijke omgeving. In 2021 mocht Blijdorp voor het eerst twee jonge Egyptische landschildpadden verwelkomen.