Ga naar belangrijkste inhoud

De kroeskoppelikaan is een van de grootste en zwaarste vogels die kan vliegen. Hij is herkenbaar aan zijn lange snavel met keelzak, die hij gebruikt om vis mee te vangen. De keelzak is doorgaans geel, maar wordt feloranje in het paarseizoen om een partner mee te imponeren. Aan zijn weelderige verendos op zijn kop dankt de kroeskoppelikaan zijn naam.

Pelecanus crispus
Levensduur

Maximaal 50 jaar

Hoogte

Spanwijdte: 3,1 – 3,45 meter

Lengte

Lengte: 1,6 – 1,8 meter

Gewicht

13 kilogram

VoedselVis
Zwanger30 – 34 dagen
Volwassen met3 – 4 jaar
Aantal jongen per keer1 – 3 kuikens
Ik ben eenVogel
Aantal in het wild11.400 – 13.400 dieren leven er nog in het wild
Bedreigingsniveau
Gevoelig

Tot in de middeleeuwen was de kroeskoppelikaan wijdverspreid over Europa. De Nederlandse moerassen waren de ideale plek voor pelikanen om te vissen en te broeden. Maar toen in de 15e eeuw de jacht op de pelikaan toenam en de veenmoerassen steeds meer werden drooggelegd, verdween de kroeskoppelikaan uit Nederland.

Samen met een groot aantal natuurbeschermingsorganisaties onderzocht Blijdorp of de kroeskoppelikaan binnenkort weer terug kan keren naar Nederland en Vlaanderen. Uit het onderzoek bleek dat een aantal gebieden, zoals het IJsselmeer en de Biesbosch, tegenwoordig genoeg vis en nestlocaties bieden voor de pelikaan. Omdat de kroeskoppelikaan waarschijnlijk niet uit zichzelf hierheen vliegt, wordt gekeken of de pelikaan hier in het wild kan worden uitgezet. Daarvoor moet nauwkeurig onderzocht worden wat er komt kijken bij zo’n herintroductie van zo’n grote watervogel en wat voor impact dat heeft op de Nederlandse natuur.

Kroeskoppelikanen jagen graag samen met aalscholvers. Als aalscholvers duiken, jagen ze vaak de vissen op. De vissen die naar boven zwemmen vallen ten prooi aan pelikanen, die ze met hun grote snavel vlak onder het wateroppervlak vandaan vissen. Zo maakt de pelikaan handig gebruik van de prooien die aan aalscholvers ontsnappen. Maar aalscholvers en pelikanen willen ook nog wel eens een vis van de ander stelen; soms zelfs uit de snavel!