Ga naar belangrijkste inhoud

De Mhorrgazelle kwam vroeger voor van West- tot Oost-Afrika, maar de aantallen zijn door menselijk toedoen enorm gedaald. Dat komt onder andere door de jacht op deze antilopen, maar ook door de aanwezigheid van vee in hun leefgebied. Dit vee at veel gras uit het gebied op, waardoor er minder overbleef voor de gazelles. Hierdoor is de Mhorrgazelle uiteindelijk in 1968 uitgestorven in het wild: er was geen spoor van de gazelles meer te bekennen.

Nanger dama mhorr
Levensduur

12 - 19 jaar

Hoogte

75 centimeter

Lengte

1,60 meter

Gewicht

85 kilogram

VoedselGrassen, struiken en bladeren
Zwanger7 maanden
Volwassen met9 - 24 maanden
Aantal jongeren per keer1 - 2 kalveren
Ik ben eenZoogdier
Let op< 250
Bedreigingsniveau
Ernstig bedreigd

De laatste kudde Mhorrgazelles werd door een Spanjaard naar Europa gebracht. Hij startte met deze kudde een populatiemanagement programma. Geleidelijk aan sloten steeds meer dierentuinen zich hierbij aan. Hierdoor waren er in 1994 weer genoeg dieren geboren om Mhorrgazelles uit te zetten naar hun oorspronkelijke leefgebied. Deze dierentuinen voeren ook onderzoek uit naar de bescherming van Mhorrgazelles in het wild. Mede door deze onderzoeken zijn er nu zeven projecten die Mhorrgazelles in wildreservaten uitzetten en beheren.

Ondanks deze herintroducties is de Mhorrgazelle nog altijd ernstig bedreigd. Door droogte, oorlogen en jacht nemen de aantallen in het wild weer af. Zelfs in de beschermde gebieden breken stropers soms in om de gazelles af te schieten voor hun vlees. Daarom steunt Diergaarde Blijdorp een natuurpark in Senegal, het Guembeul National Park, waar de Mhorrgazelle voorkomt. Het geld van Diergaarde Blijdorp wordt onder andere gebruikt om verouderde hekken te herstellen, om zo stroperij tegen te gaan.

De Mhorrgazelles in Blijdorp leven op een open perk, waar ze de ruimte hebben om rond te lopen. Omdat het kuddedieren zijn, leven ze in een grote groep bij elkaar. Ze hebben een overkapping tegen slecht weer. Daarnaast mogen de Mhorrgazelles meestal zelf kiezen of ze naar binnen of naar buiten gaan. Hun voer bestaat voornamelijk uit hooi en luzerne, dat de dierverzorgers geven in ruiven.