Ga naar belangrijkste inhoud

ZuL9S7VsGrYSvTTe

De mhorrgazelle is één van de zeldzaamste antilopen ter wereld. Halverwege de 20e eeuw was de mhorrgazelle zelfs uitgestorven in het wild! Gelukkig leefden er nog wel mhorrgazelles in dierentuinen, die samen een populatiemanagement programma opzetten. Diergaarde Blijdorp doet nog steeds mee met dit programma en helpt zo om dit bijzondere hoefdier te beschermen.

Nanger dama mhorr
ZdMglRAAACUA7Uri
Levensduur

12 jaar

Hoogte

75 centimeter

Lengte

1,60 meter

Gewicht

85 kilogram

VoedselGrassen, struiken en bladeren
Draagtijd7 maanden
Volwassen met♀ 9 - 12 maanden ♂ 18 - 24 maanden
Aantal jongen per keer1 - 2 kalveren
Ik ben eenZoogdier
Aantal in het wild< 250
Bedreigingsniveau
Ernstig bedreigd

Deze slank-gebouwde antilope herken je aan zijn bruine rug, witte buik en witte staart. Ook het gezicht is wit met een donkerbruine markering om de ogen. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben hoorns, hoewel deze bij de mannetjes doorgaans langer zijn. De mhorrgazelle is een ondersoort van de damagazelle, die tevens ernstig bedreigd is.

Mhorrgazelles komen van oorsprong voor in Afrika, aan de zuidkant van de Sahara. Daar leven ze in de droge gebieden, zoals woestijnen, steppen en struiksavannes.

ZuL9w7VsGrYSvTT7

De mhorrgazelle kwam vroeger voor van west tot oost Afrika, maar de aantallen zijn door menselijk toedoen enorm gedaald. Dat komt onder andere door de jacht op deze antilopen, maar ook door de aanwezigheid van vee in hun leefgebied. Dit vee at veel gras uit het gebied op, waardoor er minder overbleef voor de gazelles. Hierdoor is de mhorrgazelle uiteindelijk in 1968 uitgestorven in het wild: er was geen spoor van de gazelles meer te bekennen.

ZdMgthAAACQA7Ut4

De laatste kudde Mhorrgazelles werd door een Spanjaard naar Europa gebracht. Hij startte met deze kudde een populatiemanagement programma. Geleidelijk aan sloten steeds meer dierentuinen zich hierbij aan. Hierdoor waren er in 1994 weer genoeg dieren geboren om Mhorrgazelles uit te zetten naar hun oorspronkelijke leefgebied. Deze dierentuinen voeren ook onderzoek uit naar de bescherming van Mhorrgazelles in het wild. Mede door deze onderzoeken zijn er nu zeven projecten die Mhorrgazelles in wildreservaten uitzetten en beheren.

ZdMgzxAAACUA7Uvo

Ondanks deze herintroducties is de Mhorrgazelle nog altijd ernstig bedreigd. Door droogte, oorlogen en jacht nemen de aantallen in het wild weer af. Zelfs in de beschermde gebieden breken stropers soms in om de gazelles af te schieten voor hun vlees. Daarom steunt Diergaarde Blijdorp een natuurpark in Senegal, het Guembeul National Park, waar de Mhorrgazelle voorkomt. Het geld van Diergaarde Blijdorp wordt onder andere gebruikt om verouderde hekken te herstellen, om zo stroperij tegen te gaan.

ZdMg6hAAACQA7Uxj

De Mhorrgazelles in Blijdorp leven op een open perk, waar ze de ruimte hebben om rond te lopen. Omdat het kuddedieren zijn, leven ze in een grote groep bij elkaar. Ze hebben een overkapping tegen slecht weer. Daarnaast mogen de Mhorrgazelles meestal zelf kiezen of ze naar binnen of naar buiten gaan. Hun voer bestaat voornamelijk uit hooi en luzerne, dat de dierverzorgers geven in ruiven.