Net zoals bij de meeste andere bloemen, zijn de kleuren en bloeiwijzes van de sleutelbloemen afgestemd op het dier dat ze bestuift. In de bergen komen veel verschillende kleuren voor, zoals wit, roze of blauw. Hier verspreiden vooral vlinders het stuifmeel wat in de bloemen zit. In de laaggelegen gebieden komen minder vlinders, maar vooral veel bijensoorten voor. Daarom hebben de sleutelbloemen in de laaglanden vaak een gele kleur. Daar komen meer bijen op af dan op witte of blauwe bloemen.
De primula's hebben een lange historie als het aankomt op gebruik van de plant in de keuken en geneeskunde. Zo werd de plant vroeger gebruikt als 'verlammingskruid, omdat het tegen reumatische pijn, verlamming, kramp en stuipen zou helpen. Ook werd de bloem gebruikt om meel en jam van te maken. Je kunt zelfs pannenkoeken bakken met primula-beslag, ook wel koekenbloembeslag genoemd.
De sleutelbloemen waren al heel vroeg bekend, en zijn voor het eerst beschreven in de middeleeuwen. De eerste, enigszins complete beschrijving van deze soortenverzameling dateert terug naar 1753. De Zweed Carl Linnaeus begon met het introduceren van taxonomische beschrijvingen zoals wij die nu kennen. De sleutelbloemen behoorden tot één van de eerste soortverzamelingen die hij beschreef. Darwin gebruikte de plant later nog om onderzoek te doen naar verschillende vormen van dezelfde plant binnen eenzelfde soort. Zo zijn er binnen dezelfde soort sleutelbloem verschillende soorten bladeren, bloemen en stengellengtes die met elkaar gekruist kunnen worden.
Sleutelbloemen zijn te vinden over de hele wereld, maar de oorsprong van de meeste wilde bloemen ligt in het noordelijk halfrond. Verreweg de meeste soorten vind je in berggebieden: van de vijftien Europse soorten komen er bijvoorbeeld elf uit de Alpen. Daarnaast zijn meer dan de helft van de wilde soorten te vinden in en rondom het Himalayagebergte.
Primula's zijn een enorm diverse groep van bloeiende planten, met ieder hun eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat de gulden sleutelbloem, die in Nederland voorkomt, zeepstoffen produceert tegen insecten die wellicht ook te gebruiken zijn in de bestrijding van baarmoederhalskanker? Een helende plant dus! Om de diversiteit van dit geslacht te beschermen en te bewaren, werkt Diergaarde Blijdorp samen met andere botanische tuinen om de Nationale Plantencollectie voor primula's te beheren.
Een groot deel van de primula-soorten in Blijdorp wordt alleen achter de schermen gehouden, daar staan wel rond de 100 verschillende soorten. Gelukkig kun je een aantal Aziatische soorten in de Chinese sfeertuin ontdekken. Deze vind je in het huisje bij de ingang van de Chinese sfeertuin, vlakbij de kuifherten. Hier staan vanaf het vroege voorjaar altijd wel een aantal primula's in bloei. Verder zijn er ook rondleidingen te boeken waarbij je meegenomen wordt door de kassen en je alles leert over de primula's en andere bijzondere soorten. Klik hier voor meer informatie over rondleidingen.