Ga naar belangrijkste inhoud

Hoewel gorilla’s in populaire media een reputatie hebben als grote, gevaarlijke dieren, zijn het eigenlijk zachtaardige reuzen. Westelijke laaglandgorilla’s vormen hechte familiegroepen die samen optrekken om te overleven in de Afrikaanse jungle. Maar omdat die regenwouden snel plaats maken voor land- en mijnbouw, gaan de aantallen gorilla’s in het wild ook snel achteruit. Diergaarde Blijdorp zet zich daarom in om deze bijzondere diersoort, waarmee we ongeveer 98,3% van ons DNA delen, te beschermen.

Gorilla gorilla gorilla
Levensduur

Maximaal 40 jaar in het wild

Hoogte

Als een gorilla rechtop staat is een vrouwtje gemiddeld 1,50 meter en een mannetje gemiddeld 1,75 meter

Lengte

Lengte: 103-107 centimeter

Gewicht

♀ zo’n 90 kilogram

♂ zo’n 180 kilogram

VoedselKruiden, bladeren, noten en merg van takken, boomschors, vruchten, insecten
Zwanger8 maanden
Volwassen metVrouwtjes na 8 jaar, mannetjes na 10 jaar
Aantal jongen per keer1
Ik ben eenZoogdier
Bedreigingsniveau
Ernstig bedreigd

Gorilla’s staan bekend om hun krachtige bouw. Hun gespierde poten met opponeerbare duimen helpen ze om in bomen te klimmen en voedsel vast te grijpen. Daarnaast heeft een gorilla erg sterke kaken; twee keer zo sterk als de kaken van een leeuw! Toch is het niet alleen brute kracht bij gorilla’s; ze zijn ook heel intelligent. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld gezien dat gorilla’s in het wild takken gebruiken om te meten hoe diep een sloot is, of om mieren uit een mierenhoop te halen zonder gestoken te worden.

Westelijke laaglandgorilla’s leven in groepen van tot wel 30 dieren. Deze groepen bestaan uit één zilverrug, een aantal vrouwtjes en hun jongen. Families trekken samen rond door het regenwoud om nieuwe slaapplekken en vers voedsel te vinden. Daarmee zijn ze ook erg belangrijk voor het regenwoud; de zaden van de vruchten die ze eten, poepen ze namelijk op een andere plek uit. Zo helpen ze met het verspreiden van zaden, waardoor nieuwe bomen kunnen groeien.

Gorilla’s zijn de grootste primaten ter wereld. Volwassen mannetjes zijn een stuk groter dan vrouwtjes en hebben een kenmerkende zilverkleurige rug: hierdoor worden ze ook wel ‘zilverruggen’ genoemd. Westelijke laaglandgorilla’s zijn iets kleiner dan andere gorilla-ondersoorten. Daarnaast is de vacht over het algemeen iets korter en bruiner. Net zoals andere mensapen hebben gorilla’s geen staart.

Een van de belangrijkste oorzaken voor het verdwijnen van het regenwoud in Centraal Afrika is de mijnbouw. Dat is namelijk een van de weinige locaties in de wereld waar coltan wordt gewonnen. Coltan is een grondstof die veel wordt gebruikt in mobieltjes en laptops. Door oude mobieltjes te recyclen, hoeft er minder coltan uit de grond gehaald te worden. Zo wordt er minder regenwoud gekapt, en dat is beter voor de gorilla’s. Diergaarde Blijdorp zamelt oude mobieltjes in en haalt daarmee gelijk geld op om de gorilla’s in het wild te beschermen.

De westelijke laagland-gorilla’s in Blijdorp hebben veel bomen en rotsen in hun buitenverblijf om in te klimmen. De bomen geven ze ook de nodige beschutting, evenals de grotten waar ze in kunnen schuilen. De vijf meter hoge wanden van het buitenverblijf zijn glad zodat ze er niet uit kunnen klimmen. Ook het binnenverblijf biedt genoeg plekken om te klimmen. Om de gorilla’s extra rust te bieden, zijn een deel van de ruiten afgeschermd met stickers.