Wishu
De jonge mannetjesleeuw is in 2023 overgekomen vanuit België.
Leeuwen staan bekend als grote, gevaarlijke roofdieren van de Afrikaanse savanne. Maar wist je dat er ook leeuwen in Azië leven? Ooit waren dat er veel, maar tegenwoordig zijn het er minder dan 1000! Om deze grote katachtige weer te laten opkrabbelen, coördineert Diergaarde Blijdorp het Europese populatiemanagementprogramma voor de Aziatische leeuw. Zo zorgen we voor een reservepopulatie van deze indrukwekkende roofdieren in dierentuinen, die we met behulp van onderzoek zo gezond mogelijk houden.
16 - 18 jaar
ongeveer 90 -125 cm
1,4 - 2,5 meter
♀ zo’n 120 tot 190 kg
♂ zo'n 150 - 225 kg
Leeuwen zijn grote katachtigen, die te herkennen zijn aan hun gespierde bouw, goudbruine vacht en lange staart met donkere pluim aan het einde. Mannetjes hebben ook een dichte bos manen om hun nek. Het verschil tussen Aziatische en Afrikaanse leeuwen is ook te zien aan de manen: deze zijn iets minder imposant dan bij zijn Afrikaanse verwanten. Ook zijn Aziatische leeuwen over het algemeen iets kleiner en hebben ze een huidplooi over de lengte van de onderbuik.
...Bij de Aziatische leeuw de manen vaak zwarter kleuren als ze ouder worden?
Vroeger kwam de Aziatische leeuw voor van Perzië tot aan oost-India. Tegenwoordig zijn ze alleen nog maar te vinden in het Gir Forest National Park in het westen van India. In tegenstelling tot hun Afrikaanse verwanten, die op open vlaktes jagen, leven Aziatische leeuwen in bosrijke omgevingen.
Aziatische leeuwen jagen meestal alleen. In de bosrijke omgeving waar ze leven, kunnen ze zich goed verstoppen. Als een nietsvermoedend zwijn, hert of antilope te dicht bij komt, springt de leeuw tevoorschijn om zijn prooi te grijpen. Door te jagen op deze dieren zorgt de leeuw dat er niet teveel planteneters in het gebied zijn. Zo wordt het bos niet kaalgevreten. Daarom zijn grote roofdieren zoals leeuwen erg belangrijk voor hun leefgebied.
Rond 1900 bereikte het aantal wilde Aziatische leeuwen een dieptepunt. Er waren op dat moment minder dan 20 dieren over. Sindsdien is de jacht op de leeuwen verboden en is het leefgebied van de leeuwen steeds beter beschermd. Daardoor stijgt het aantal leeuwen in India weer. In 2017 waren het er al 650! Hoewel het dus steeds beter gaat met de Aziatische leeuw, stammen de meeste dieren wel af van dezelfde ouders. Hierdoor is het risico op inteelt bij Aziatische leeuwen vrij groot.
Omdat Aziatische leeuwen in dierentuinen allemaal afstammen van dezelfde kleine groep, kampen ze vaak met een neurologische klacht, genaamd ataxie. Hierdoor raken ze hun evenwicht kwijt en hebben ze steeds meer moeite met bewegen. Samen met de Universiteit Utrecht doet Diergaarde Blijdorp daarom onderzoek naar ataxie. Zo hopen we deze vervelende neurologische afwijking in een vroeg stadium aan te tonen. Daarmee kunnen we beter dieren uitkiezen om zich voort te planten, zodat er gezonde nakomelingen worden geboren.
Het Aziatische leeuwenverblijf in Blijdorp heeft een hoge omheining: leeuwen kunnen namelijk meer dan drie meter hoog springen. De leeuwen mogen zelf kiezen of ze naar binnen of buiten gaan. Ze worden twee keer per week gevoerd. Dat lijkt misschien weinig, maar in het wild eten ze ook niet elke dag. Om de leeuwen extra te verrijken, krijgen ze één keer per maand een karkas. Dit stimuleert hun natuurlijke gedrag.
Ontdek het laatste nieuws over de Aziatische leeuw.